Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mimoriadna schôdza nebude, poslanci neboli uznášaniaschopní

Na snímke elektronická tabuľa s výsledkom hlasovania o otvorení mimoriadnej 93. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 30. mája 2023. Foto: TASR Pavol Zachar

Obyčajní ľudia sa chceli na mimoriadnom rokovaní venovať nedorokovaným svojim a vládnym návrhom z májovej schôdze, ktorá sa skončila pred hlasovaním o nich.

Bratislava 30. mája (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k balíku nedorokovaných zákonov nebude. Poslanci ani v utorok dopoludnia neboli uznášaniaschopní. O legislatívnych návrhoch by sa tak malo rokovať na ďalšej riadnej schôdzi, ktorá sa má začať 13. júna.

Obyčajní ľudia sa chceli na mimoriadnom rokovaní venovať nedorokovaným svojim a vládnym návrhom z májovej schôdze, ktorá sa skončila pred hlasovaním o nich. Pôvodne iniciovalo hnutie rokovanie o všetkých neprerokovaných bodoch z mája. Po kritike niektorých strán návrh stiahli a predložili nový program.

Líder OĽANO Igor Matovič kritizoval poslancov pôsobiacich v SaS, Demokratoch a Progresívnom Slovensku (PS) za to, že neumožnili hlasovanie o desiatkach prerokovaných návrhov. "Stále sme mali nádej, že sa kolegovia, najmä z demokratického spektra, zobudia," povedal Matovič v parlamente po tom, ako sa v utorok opäť nepodarilo mimoriadne rokovať. "Ani Mečiar si nedovolil to, čo PS a SaS a Demokrati," dodal. Expremiér Vladimír Mečiar podľa neho ani raz neurobil to, že by nechal prerokovať približne 40 návrhov a nakoniec by zablokoval hlasovanie o nich.

Matovič dodal, že to bola posledná šanca na zmenu paragrafu 363 Trestného poriadku, na možnosť presadiť zákon o preukazovaní pôvodu majetku, zvýšiť príspevok pre ťažko zdravotne postihnutých či presadiť umiestnenie defibrilátorov do každej obce. Zvolať opäť mimoriadnu schôdzu je podľa neho jednou z možností, ktorú zvažujú.

Konkrétny termín stretnutia hnutia OĽANO s premiérom Ľudovítom Ódorom Matovič ešte nepovedal. "Sme dohodnutí, že tento týždeň sa dohodneme na stretnutí," povedal s tým, že poslanci hnutia nechcú podporovať vládu, ktorá by prerušila pomoc rodinám. Matoviča bude tiež zaujímať postoj Ódora na dianie v parlamente.