Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Koronavírus potvrdený v SR, štát rozposiela SMS s informáciami

Na snímke sprava ministerka vnútra SR Denisa Saková a premiér SR Peter Pellegrini, poverený riadením ministerstva zdravotníctva počas mimoriadneho zasadnutia krízového štábu SR, ktoré sa konalo na ministerstve vnútra SR v súvislosti s prvým prípadom výskytu nového koronavírusu na Slovensku v Bratislave v piatok 6. marca 2020. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Ide o 52-ročného pacienta hospitalizovaného v bratislavskej nemocnici. V piatok o tom informoval premiér Peter Pellegrini.

Bratislava 6. marca (TASR) – Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. V piatok o tom informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). "Infikovaný je 52-ročný muž, ktorý sa podľa všetkého nakazil tzv. sekundárnym prenosom," uviedol na piatkovom tlačovom brífingu. Má ísť o muža z menšieho mesta pri Bratislave.
"Pacient nemá cestovateľskú anamnézu, nebol v zahraničí, v oblasti s rozšíreným výskytom vírusu," objasnil Pellegrini. "Jeho syn bol v Benátkach, no hoci on sám nevykazuje žiadne príznaky, jeho otec sa mohol nakaziť od neho, ale detaily sa prešetrujú," skonštatoval premiér. "Ide o ľahší priebeh ochorenia, pacientovi klesá teplota," dodal. Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že pacient ako symptómy uvádzal kašeľ a zvýšenú teplotu. "Nemám informáciu o tom, že by mal zápal pľúc, nedisponujem ani ďalšími detailmi, to všetko sa teraz zisťuje," dodal.



Manželku a syna muža, u ktorého potvrdili nákazu novým koronavírusom, previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Odobrali im vzorky, či tiež nemajú ochorenie COVID-19. Vzorky budú vyšetrené čo najskôr. Po piatkovom zasadnutí krízového štábu na ministerstve vnútra to ohlásil premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že syn bol pred niekoľkými dňami v Benátkach. Zároveň potvrdil, že nakazený muž býva v obci Kostolište a pracoval vo Vysokej pri Morave.



Pacient je momentálne hospitalizovaný a izolovaný na klinike infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na Kramároch. "Keď pocítil príznaky, zamieril rovno na túto kliniku, nebol v kontakte s inými pacientmi nemocnice," ubezpečil Pellegrini.



Hlavný hygienik SR Ján Mikas informoval, že v súčasnosti sa realizuje vyšetrovanie kontaktov pacienta. "Vo všeobecnosti ideme v pôvodnom režime, budeme sa snažiť zachytiť ďalšie importované prípady, ktoré sa nedajú vylúčiť, situácia je zvládnutá, opatrenia mieria k tomu, aby sme riziká minimalizovali," doplnil.



Premiér oznámil, že v UNB sú zakázané návštevy, nevylúčil, že toto opatrenie bude platiť aj v ostatných nemocniciach. V piatok o 13.00 h má zasadnúť ústredný krízový štáb na ministerstve vnútra. "Podľa toho, aké budú informácie o pacientovi, budú prijaté opatrenia," dodal.

Muž, u ktorého sa ako u prvého na Slovensku potvrdilo ochorenie na nový koronavírus, má aj zápal pľúc. Po piatkovom zasadnutí krízového štábu na ministerstve vnútra to ohlásil premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Deklaruje, že pacientovi je podávaná adekvátna liečba, muž komunikuje a naznačuje, že mu je lepšie. Premiér zároveň potvrdil, že sa zatiaľ nepodarilo odhaliť takzvaného "pacienta nula".

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), poverený riadením ministerstva zdravotníctva a hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie k prvému potvrdenému prípadu nákazy novým koronavírusom na Slovensku v Bratislave 6. marca 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Vyzval zároveň nepodľahnúť panike. Tým, ktorí majú podozrenia, prípadne pociťujú subjektívne symptómy naznačujúce ochorenie, odporučil, aby telefonovali príslušné infolinky alebo kontaktovali svojho lekára telefonicky. "Určite nie je dobré v takýchto prípadoch ísť osobne k lekárovi, lebo takýto človek potenciálne môže ohroziť zdravie druhých," upozornil premiér. "Ak sa takémuto pacientovi zhorší zdravotný stav, príde pre neho rýchla zdravotná pomoc," ubezpečil. Zdôraznil, že ide o prvý prípad. "Nie je dôvod, aby sme teraz vykupovali obchody a na barikádovanie sa doma je potrebné zachovávať zásady hygieny, dávať si väčší pozor," dodal.

Premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) nevie nateraz vylúčiť, že na Slovensku bude viac prípadov ochorení na nový koronavírus. Vyšetrených vzoriek v SR bolo podľa jeho slov v piatok viacero, avšak nateraz sa potvrdila nákaza novým koronavírusom len v jednej vzorke u 52-ročného muža z Kostolišťa. Povedal to po piatkovom zasadnutí krízového štábu na ministerstve vnútra. Slovákom odporučil pre migráciu ľudí necestovať do zahraničia.



Občania už dostávajú sms správy s informáciami o novom koronavíruse


Štát už rozposiela občanom SMS správy v súvislosti s prvým potvrdeným prípadom nákazy novým koronavírusom na Slovensku. Ministerstvo zdravotníctva v nich odporúča pri podozrení na nákazu kontaktovať lekára telefonicky. Rovnako v prípade potreby predpísania liekov nenavštevovať lekára, ale využiť elektronické recepty.

Erecept umožňuje ľuďom zavolať svojmu lekárovi z domu a nemusia ho navštíviť v ambulancii.
"Odporúčame ľuďom, najmä starším, aby v tomto období nechodili k lekárom, ak to nie je nevyhnutné. Pokiaľ užívajú akékoľvek lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví elektronický recept. Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v plných čakárňach," povedal šéf Národného centra zdravotníckych informácií Peter Blaškovitš.

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini (SMER-SD), poverený riadením ministerstva zdravotníctva, vedúca Národného referenčného centra (RFC) Edita Staroňová a hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie k prvému potvrdenému prípadu nákazy novým koronavírusom na Slovensku v Bratislave 6. marca 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Rozposielanie SMS správ avizoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po tom, čo sa v piatok potvrdil prvý prípad nákazy novým koronavírusom na Slovensku. Každý občan SR ich dostane v piatok alebo sobotu.

Informácie ku koronavírusu môžu ľudia nájsť na webe ministerstva zdravotníctva www.health.gov.sk, k dispozícii sú aj infolinky úradov verejného zdravotníctva a číslo 0800 221 234.

Deväť ľudí, ktorí sa stretli s manželkou nakazeného, je v karanténe


Deväť ľudí, ktorí sa stretli s manželkou muža nakazeného novým koronavírusom je v domácej karanténe. Manželke boli odobraté vzorky a čaká sa na výsledky testov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Malacky Ľubica Pilzová.

„Krízový štáb mesta Malacky analyzoval kontakty podozrivej osoby z posledného obdobia. Na základe odporúčaní hygienikov je momentálne deväť ľudí v domácej karanténe,“ uviedla Pilzová.

Krízový štáb bol zvolaný vzhľadom na fakt, že manželka nakazeného v Malackách pracuje. „V prípade, ak by sa ochorenie u podozrivej osoby potvrdilo, krízový štáb mesta Malacky bude rokovať aj počas víkendu,“ doplnila Pilzová.

Manželka a syn muža, u ktorého potvrdili ochorenie na nový koronavírus, boli prevezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch, kde im odobrali vzorky, či tiež nemajú ochorenie COVID-19. Vzorky budú vyšetrené čo najskôr.

Pacient nakazený koronavírusom je izolovaný v samostatnom pavilóne


Pacient nakazený novým koronavírusom je v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) na Kramároch izolovaný v samostatnom pavilóne na vyčlenenom izolovanom oddelení, kde sa o neho stará tím profesionálov v špecifických osobných ochranných prostriedkoch. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Muž vo veku 52 rokov je na izolovanom oddelení kliniky infektológie a geografickej medicíny. Zdravotnícki profesionáli, ktorí sa o neho starajú, používajú respirátor typu FFP3, ochranný štít, rukavice, overal a návleky na topánky.

V súvislosti s nakazením bol na príkaz riaditeľky UNB a regionálneho úradu verejného zdravotníctva vydaný zákaz návštev v celej nemocnici.

Syn nakazeného vírusom symptómy podľa UNB nemá, má však zvýšenú teplotu medzi 37,1 až 38 stupňov Celzia. „U pacienta teploty klesajú, bolesti svalov a kĺbov ani nádchu nemá, dýcha sa mu dobre, suchý kašeľ má zlepšený,“ uvádza UNB.

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini, poverený riadením ministerstva zdravotníctva a ministerka vnútra Denisa Saková počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí krízového štábu SR, ktoré sa konalo na ministerstve vnútra SR v súvislosti s prvým prípadom výskytu nového koronavírusu na Slovensku v Bratislave v piatok 6. marca 2020.
Foto: TASR - Úrad vlády SR


P. Pellegrini:V Kostolišti nechystáme karanténu obce ani iné radikálne opatrenia


Obyvatelia obce Kostolište, ale i Vysokej pri Morave, ktoré majú súvis s prvým prípadom nákazy nového koronavírusu, sa nemusia obávať radikálnych reštrikčných opatrení zo strany štátu. Po zasadnutí ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

"Dnes nie je identifikované, že by sme museli brať celú obec do karantény, obmedziť pohyb obyvateľov," povedal Pellegrini. Pellegrini pripomenul, že pacient sa mohol infikovať tzv. sekundárnym prenosom, keďže jeho syn bol v polovici februára v talianskych Benátkach, sám však žiadne symptómy nepociťuje. Všetko však ukážu až vyšetrenia. Premiér upozornil, že infikovaný muž pociťoval zdravotné ťažkosti ešte pred príchodom syna z Talianska.

"Platí, že zatiaľ mimoriadne opatrenia nejdeme robiť, je dôležité a vyzývame obyvateľov, aby dôsledne sledovali svoj zdravotný stav, obmedzili účasť na miestach s väčšou koncentráciou ľudí," dodal Pellegrini, ktorý zdôraznil, že nemožno podľahnúť panike.

Situáciu vo Vysokej pri Morave a opatrenia potrebné prijať konzultuje podľa premiéra Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave so starostom obce Dušanom Dvoranom. Starosta pre TASR uviedol, že žiadne mimoriadne opatrenia sa zatiaľ nechystajú. "Infikovaný muž podľa doterajších informácií v predchádzajúcich 14 dňoch nebol vo firme, nedostal sa do kontaktu s ľuďmi v obci," uviedol Dvoran. V piatok večer však podľa jeho slov zasadne krízový štáb. "Pripravíme sa na prípadné opatrenia, zatiaľ robíme osvetu," dodal.

Premiér už ohlásil zákaz návštev v nemocniciach i zariadeniach sociálnych služieb, vyzval tiež školy, aby zrušili prípadné exkurzie a výlety do zahraničia. Obyvateľov požiadal, aby zvážili cestovanie do zahraničia, ale aj účasť na športových a kultúrnych podujatiach.

Vedúca národného referenčného centra pre chrípku Edita Staroňová informovala, že v prípade podozrení na koronavírus bolo k piatku v rámci Slovenska preskúmaných 306 vzoriek s negatívnym výsledkom, jedna vzorka bola pozitívna.

Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu je dva až 14 dní, priemerne šesť dní. Nový koronavírus sa prenáša z človeka na človeka.

Na vírusové ochorenie COVID-19 neúčinkujú antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa začala podporná liečba bežne dostupnými liekmi, ktorá zmierňuje príznaky infekcie, približuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.


Premiér ešte vo februári vyhlásil, že Slovensko je na nový koronavírus pripravené. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili, či sa chystajú do krajín, v ktorých sa nákaza potvrdila. Rovnako je k dispozícii emailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

P. Pellegrini: Čierny obchod s ochrannými prostriedkami vláda nebude tolerovať


Vláda SR nebude tolerovať kupčenie a čierny obchod s ochrannými prostriedkami a využije všetky prostriedky, aby takéto prípadné konanie eliminovala. Po zasadnutí ústredného krízového štábu na ministerstve vnútra to vyhlásil premiér SR Peter Pellegrini s tým, že Správa štátnych hmotných rezerv SR uzatvorila prvý čiastkový kontrakt. Z ôsmich potrebných komodít sa podľa premiéra v piatich podarí dosiahnuť plný plánovaný početný stav. U ďalších troch komodít, ako tvrdí, sa pravdepodobne podarí dosiahnuť až polovičný plánovaný stav.

Univerzitná nemocnica Bratislava a ďalšie nemocnice v krajských mestách na Slovensku podľa Pellegriniho signalizujú, že zatiaľ majú dostatok ochranných prostriedkov a naďalej sa pokúšajú z vlastných zdrojov, ako doteraz, nakupovať a dopĺňať zásoby. "Je to však komplikovanejšie v rámci celej Európy o sveta, ale každý robí to, čo môže," spresnil predseda vlády.

Ako podotkol, je vydaný pokyn na navýšenie počtu setov na stery. "Treba ich navýšiť aj pre sanitné vozidlá, aby ich mali hneď k dispozícii. V krátkom čase by mal byť zabezpečený dostatočný počet setov," deklaruje Pellegrini.

Na Bali sú hospitalizovaní dvaja Slováci s podozrením na koronavírus


Na Bali sú hospitalizovaní dvaja Slováci s podozrením na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Po piatkovom zasadnutí krízového štábu na ministerstve vnútra to ohlásil premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD).

„Na pozorovaní v nemocniciach na Bali by malo byť niekoľko zahraničných turistov vrátane dvoch občanov SR v súvislosti so šírením koronavírusu. Čaká sa na výsledky testov. Sme v kontakte s miestnymi úradmi,“ potvrdil pre TASR hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga.

Vzhľadom ma ochranu osobných údajov nemôže MZVaEZ SR poskytovať bližšie informácie.

P. Pellegrini: Zakázané budú prílety aj odlety do Talianska i návštevy nemocníc


Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini, poverený riadením ministerstva zdravotníctva a ministerka vnútra Denisa Saková počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí krízového štábu SR, ktoré sa konalo na ministerstve vnútra SR v súvislosti s prvým prípadom výskytu nového koronavírusu na Slovensku v Bratislave v piatok 6. marca 2020.
Foto: TASR - Úrad vlády SR

Od pondelka (9. 3.) budú zakázané všetky prílety a odlety do Talianska zo všetkých slovenských medzinárodných letísk. Rovnako zakázané budú aj návštevy pacientov vo všetkých slovenských nemocniciach. Uviedol to dosluhujúci premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po piatkovom zasadnutí krízového štábu pre potvrdenú nákazu novým koronavírusom na Slovensku. Zároveň odporúča Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí.

Zakázané budú aj návštevy v domovoch sociálnych služieb, informovaní budú o tom podľa premiéra všetci zriaďovatelia. Zákaz návštev bude platiť vo všetkých väzniciach a v detských domovoch, uvádza Pellegrini. Podľa jeho slov Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vydá zákaz exkurzií a zájazdov škôl mimo územia Slovenska.



Premiér odporúča Slovákom, aby zvážili účasť na športových a kultúrnych podujatiach či koncertoch. "Hoci máme len jeden prípad, ale čím skôr prijímeme adekvátne opatrenia a obmedzíme stretávanie ľudí na jednom mieste, tým lepšie," podotkol Pellegrini. Vyzval tiež Slovákov, aby zvážili, či odcestujú cez víkend do lyžiarskych stredísk v Rakúsku a Taliansku.

Zároveň odporúča zvážiť akékoľvek zahraničné pracovné cesty do zahraničia, nielen do krajín, kde sa nový koronavírus už potvrdil. „Odporúčam necestovať do žiadnej krajiny a letecky už vôbec nie,“ povedal premiér.

Na slovenských letiskách budú naďalej preventívne merať ľuďom teplotu. Na hraniciach s Rakúskom bude od piatkového popoludnia a cez víkend informačná kampaň, uvádza ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Na troch hraničných priechodoch smerujúcich z Rakúska na Slovensko, Berg, Kittsee a Jarovce, sa bude podľa ministerky spomaľovať doprava. Na hraničných priechodoch budú zastavovať autá a samaritáni a dobrovoľníci z Červeného kríža budú informovať posádku auta o tom, ako ďalej postupovať, ak sa u nich objavia známky nákazy koronavírusom. "Informačná kampaň začína od piatka od 16.00 h do polnoci. Potom v sobotu aj v nedeľu (7. a 8. 3.) do 6.00 h do polnoci," hovorí Saková.

Rezort vnútra oboznámi aj starostov a primátorov, aby informovali všetkých, ktorí organizujú nočný život cez víkendy, či obmedzia otváracie hodiny.

Muž je z Kostolišťa


Muž, u ktorého sa potvrdila prvá nákaza novým koronavírusom na Slovensku, je z okolia Malaciek. Vo svojom statuse na sociálnej sieti o tom informoval aj primátor okresného mesta Juraj Říha.



Vedenie Malaciek situáciu sleduje a prijíma opatrenia. Na 15:00 zvolal primátor krízový štáb. "Okrem iného sa zisťuje, kto prišiel do kontaktu s infikovanou osobou," uvádza mesto na webovej stránke. Samospráva zároveň vyzýva obyvateľov, aby zachovali pokoj a dôsledne dodržiavali hygienické pravidlá.

Na snímke v pozadí zľava premiér SR Peter Pellegrini, poverený riadením ministerstva zdravotníctva a ministerka vnútra SR Denisa Saková počas mimoriadneho zasadnutia krízového štábu SR, ktoré sa konalo na ministerstve vnútra SR v súvislosti s prvým prípadom výskytu nového koronavírusu na Slovensku v Bratislave v piatok 6. marca 2020. Vpravo hlavný hygienik SR Ján Mikas, druhá sprava vedúca Národného referenčného centra (RFC) Edita Staroňová.
Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR


Aj v budúcnosti sa budú objavovať rôzne vírusy či koronavírusy, tvrdí odborníčka


Tým, že sa ničí životné prostredie, sa dá predpokladať, že aj v budúcnosti sa budú objavovať rôzne vírusy či koronavírusy. Ľudia totiž častejšie prichádzajú do kontaktu so zvieratami a za svoje konanie môžu "zaplatiť". Pre TASR to uviedla Tatiana Betáková z Biomedicínskeho centra (BMC) SAV a Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave.

"Tým, že ničíme životné prostredie, prichádzame častejšie do kontaktu so zvieratami a môžeme očakávať, že za to zaplatíme. Vírus u zvierat je a ak príde ku kontaktu, má vírus schopnosť, že sa za istých okolností dokáže adaptovať na nového hostiteľa," skonštatovala Betáková. Ide podľa nej o "bežnú, normálnu vec," ktorá sa stávala v minulosti, deje sa v súčasnosti a bude sa stávať aj v budúcnosti. Príkladom boli napríklad pandemické vírusy chrípky, SARS či ebola, ktorú sa darí držať na africkom kontinente pod kontrolou.

Či a ako môže aktuálny koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, ďalej mutovať, sa podľa nej odhadnúť nedá. Možnosť tu však je. "Je to RNA vírus, čiže nie je tak stabilný ako DNA vírusy. Kapacitu mutovať má," poznamenala s tým, že ľudia by mali byť rozumní a chápať dôvod zatvárania divadiel či rušenia spoločenských akcií. Taktiež sa neodporúča zdržiavať sa niekde vo veľkom počte. Dôvody na to sú. "Čím viac nositeľov vírus má, tým viac sa môže množiť a môže mutovať. A my nevieme, akým spôsobom bude mutovať," povedala Betáková.

Nový koronavírus sa šíri podobne ako vírus chrípky, čiže aerosólom a nakazený človek môže uvoľniť vírusové častice kýchnutím či kašľaním. Uvedomiť si však treba, že vírus môže zostať aj na kontaminovaných povrchoch, preto sa aktuálne neodporúča zbytočné podávať ruky. "Keď máte kontaminované ruky, prípadne si podáte ruku s človekom, ktorý si práve kýchol do rúk a vy sa následne dotknete nosa, úst či očí, môžete sa nainfikovať," podotkla s tým, že neodporúča ani objímanie, keďže sa odporúča dodržať osobný odstup najmenej jeden meter.

Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV na svojej webovej stránke zverejnil viacero odporúčaní, ktoré by mali ľudia dodržiavať. Ide napríklad o dôsledné dodržiavanie osobnej hygieny, nekýchať do dlaní, ale do lakťového ohybu a používať papierové vreckovky, ktoré treba po použití vyhodiť do uzatvorenej nádoby. Neodporúča sa ani zdieľané používanie uterákov, riadov či iných osobných predmetov s členmi rodiny. Na čistotu treba dbať aj v prostredí, v ktorom sa človek pohybuje. "Treba si uvedomiť, že vírus, podobne je to pri chrípke, môžu prenášať aj ľudia, ktorí nemajú vyvinuté symptómy, prípadne majú veľmi slabé symptómy," doplnila Betáková.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vyzýva sestry, aby dodržiavali postupy pri podozrení na koronavírus


Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) vyzýva všetky sestry a pôrodné asistentky na odbornú prípravu pre zdravotnícku starostlivosť v prípade podozrenia na nový koronavírus. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie SKSaPA Milan Laurinc.

"Každá sestra a pôrodná asistentka musí prísne dodržiavať hygienické a epidemiologické normy a postupy zavedené v miestach pomoci," apeluje prezidentka komory Iveta Lazorová.

Prevencia je podľa SKSaPA dôležitou súčasťou zdravotnej starostlivosti a patrí medzi základné činnosti, na ktorých sa vo veľkej miere podieľajú práve sestry. „Medzi základné preventívne opatrenia patrí umývanie a dezinfekcia rúk pred a po každom kontakte s pacientom," prízvukuje Lazorová.

Personál a pacient musí byť podľa SKSaP chránený inviduálnymi ochrannými pomôckami, ako sú maska na tvár, ochranné okuliare, zástera alebo kombinéza a ochranné rukavice. "Zamestnanci v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti pri priamom kontakte s pacientom alebo jeho okolím dodržujú zásadu „nič pod lakťom"," pripomína komora. Znamená to žiadne hodinky, prstene či náramky. Dodáva, že pred a po kontakte s pacientom si zdravotný personál musí vydezinfikovať ruky, a to aj v prípade, ak použil rukavice.

Koronavírus sa u žiaka strednej školy v centre Bratislavy nepotvrdil


Podozrenie na nákazu novým koronavírusom na Strednej priemyselnej škole na Fajnorovom nábreží v Bratislave sa nepotvrdilo. Výsledky testov študenta, pri ktorom bolo podozrenie, že mohol prísť v zahraničí do kontaktu s nakazeným človekom, boli negatívne. Študent však zostáva v karanténe. Škola bola počas dvoch dní, keď bola preventívne zatvorená, vydezinfikovaná. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

Kraj naďalej odporúča riaditeľom škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, aby tejto téme venovali maximálnu pozornosť a dbali na dodržiavanie odporúčaní hlavného hygienika SR. Zároveň na jeho žiadosť odporučil zariadeniam sociálnych služieb zákaz styku klientov s verejnosťou. Zákaz platí od piatka do odvolania.

"O odporúčaní sme bezodkladne informovali všetkých poskytovateľov sociálnych služieb zapísaných do registra sociálnych služieb, teda nielen tých poskytovateľov, ktorí majú zariadenia. Aj takých, ktorí poskytujú iné druhy sociálnych služieb," spresnil predseda BSK Juraj Droba s tým, že individuálne návštevy klientov v odôvodnených výnimočných prípadoch manažuje ošetrujúci lekár klientov, zdravotná sestra alebo vedúci pracovník zariadenia, prípadne ním poverená osoba.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Kraj zároveň pre mestá a obce na svojom území zriadil osobitnú webovú stránku so všetkými potrebnými informáciami. Publikované sú informácie o tom, čo je koronavírus, aké sú jeho príznaky, aká je riziková skupina či ako znížiť riziko nákazy. Nechýbajú ani informácie o aktuálnej situácii.

BSK už minulý týždeň prijal viaceré bezpečnostné preventívne opatrenia na zníženie rizika prenosu koronavírusu v zariadeniach spadajúcich pod kraj, ako aj v prímestských spojoch. Apeloval taktiež na zvýšenie hygienických opatrení a častejšie dezinfikovanie priestorov. V krajských zariadeniach pribudli nástenné dezinfekčné prostriedky. Kraj rovnako apeluje na dodržiavanie inkubačnej doby pri návrate z krajín s potvrdeným výskytom vírusu.

Bratislavský samosprávny kraj uzatvoril pre nový koronavírus svoju druhú strednú školu


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pre podozrenie na nový koronavírus zatvoril svoju druhú školu. Ide o Strednú odbornú školu masmediálnych a informačných štúdií na Kadnárovej ulici v Bratislave. Stredná škola bude zatvorená do 15. marca. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Dôvodom sú preventívne opatrenia pre koronavírus. Vzniklo totiž podozrenie, že jeden zo žiakov mohol prísť do kontaktu s nakazeným človekom," poznamenala Forman s tým, že o ďalšom postupe rozhodne škola na základe výsledkov testov spolu s krajom a regionálnym hygienikom.

Na všetkých stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja platia zvýšené hygienické opatrenia, napríklad pravidelná dezinfekcia priestorov, kľučiek, podláh či šatní. Vydenzifikovaná bola aj prvá zatvorená škola, a to Stredná priemyselná škola na Fajnorovom nábreží v Bratislave. Zatvorená bola dva dni pre podozrenie na nový koronavírus, výsledky sú v tomto prípade negatívne.

Bratislavský kraj prijal už minulý týždeň viaceré bezpečnostné preventívne opatrenia a pristupuje k ďalším. Opatrenia sa týkajú ako škôl, tak zariadení sociálnych služieb, kultúrnych zariadení a prímestských spojov.

Ľudia by mali pre prevenciu koronavírusu využívať elektronický recept


Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vyzýva občanov, aby v tomto období prioritne využívali službu erecept a obmedzili návštevy lekárov. Hlavným cieľom je prevencia nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Erecept umožňuje ľuďom zavolať svojmu lekárovi z domu a nemusia ho navštíviť v ambulancii. "Odporúčame ľuďom, najmä starším, aby v tomto období nechodili k lekárom, ak to nie je nevyhnutné. Pokiaľ užívajú akékoľvek lieky a potrebujú si ich dať predpísať, môžu zatelefonovať do ambulancie a lekár im vystaví elektronický recept. Vyhnú sa tak kontaktu s ľuďmi v plných čakárňach," zdôrazňuje generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

"Pacient si lieky môže následne vybrať v ktorejkoľvek lekárni. Systém ezdravie napomáha v prevencii a zároveň nezaťažuje chronických pacientov a seniorov, ktorí sú najrizikovejšou skupinou, zbytočnou 'turistikou' po ambulanciách," hovorí viceprezidentka Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Michaela Macháčová.

Sieť nemocníc Svet zdravia prijala opatrenia pre prípadnú epidémiu koronavírusu


Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia prijala preventívne opatrenia voči prípadnej epidémii koronavírusu a chrípky. Jej zdravotníci sa riadia odborným usmernením hlavného hygienika SR. Sieť zároveň prijala zákaz návštev v približne polovici svojich nemocníc. Informovali o tom predstavitelia siete na piatkovom brífingu v reakcii na prvého potvrdeného pacienta na Slovensku s ochorením COVID-19.

"Robíme všetky potrebné opatrenia, ktoré sú rovnaké ako pri štandardnej chrípkovej epidémii. Avšak na michalovskej infektológii sme pripravení zvládnuť aj neštandardné hromadné nákazy, čo sa napokon ukázalo pred rokom pri epidémii osýpok," uviedol medicínsky riaditeľ siete Róbert Hill.

Personál nemocníc pozná podľa generálneho riaditeľa siete Vladimíra Dvorového postupy, ktoré treba zvoliť pri príjme pacienta s podozrením na koronavírus a zásadné opatrenia, ktoré je nutné dodržať. "Najmä zdravotníci prvého kontaktu na urgentných príjmoch či ambulanciách pohotovostnej služby sú priebežne školení nemocničnými epidemiológmi, ktorých koordinuje hlavná epidemiologička siete," dodal s tým, že pracoviská sú tiež priebežne zásobované ochrannými pracovnými pomôckami pre personál.

Michalovská nemocnica podľa predstaviteľov siete nemocníc na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach preventívne vyčlenila celú lôžkovú kapacitu samostatného pavilónu iba pre pacientov, u ktorých vzniklo podozrenie z nakazenia koronavírusom. Hospitalizovaní pacienti z oddelenia dlhodobo chorých a geriatrie boli presunutí do okolitých nemocníc alebo prepustení domov, pričom ostatní infekční pacienti sú rovnako transportovaní do iných nemocníc.

NIlustračné foto.
Foto: TASR - Roman Hanc


Sieť zároveň v piatok spustila pre verejnosť nonstop infolinku ku koronavírusu. Na čísle 02/32 32 38 38 pacientom poradia vyškolení pracovníci 24 hodín denne, ako ďalej postupovať, ak majú príznaky respiračného ochorenia a tiež, aké zásady treba dodržiavať pri ochrane seba či ostatných. Na webe siete nemocníc si môže verejnosť overiť, či má ich nemocnica aktuálny zákaz návštev na lôžkových oddeleniach, alebo či v tomto období prijala pacienta s podozrením z nákazy koronavírusom.

Dopravný podnik mesta Žiliny vydezinfikuje všetky vozidlá mestskej hromadnej dopravy


Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ) v súvislosti s možným šírením koronavírusu preventívne vydezinfikuje všetky vozidlá mestskej hromadnej dopravy (MHD) v sobotu (7. 3.) a v nedeľu (8. 3.). TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Doplnil, že pracovníci dopravného podniku vyčistia všetky držadlá a opierky v interiéri autobusov a trolejbusov. "Okrem tohto mimoriadneho opatrenia každé vozidlo minimálne jedenkrát mesačne kompletne umyjú, očistia a dezinfikujú, vrátane podláh a bočných stien," uviedol Miškovčík.

"Dopravný podnik žiada ľudí, aby sa správali zodpovedne, ohľaduplne a aby dodržiavali základné pravidlá prevencie voči prenosu infekcie koronavírusu. Pravidlá prevencie môžu cestujúci nájsť na internetových stránkach dopravného podniku a vo vozidlách MHD, kde sa zobrazujú na elektronických informačných paneloch," dodal hovorca mesta Žilina.

Polícia bude v Bratislave informovať vodičov o koronavíruse aj v piatok


Informačná kampaň o koronavíruse sa koná v piatok aj na hraničných priechodoch na území Bratislavského kraja. Policajti budú v okolí hraníc zastavovať vodičov a informovať ich o postupe v prípade podozrenia na koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Veronika Slamková.

Informačná kampaň sa v piatok koná približne od 16.00 h na vybraných hraničných priechodoch. „Našou snahou bude osloviť čo najviac vodičov, ako aj pasažierov motorových vozidiel, ktoré budú vstupovať na územie SR, a poskytnúť im informácie, ako postupovať v prípade podozrenia na koronavírus,“ uvádza polícia. KR PZ v Bratislave v tejto súvislosti upozorňuje na prípadné zdržanie na cestách.

Nový koronavírus sa nepotvrdil ani u jedného zo štyroch pacientov


Ani u jedného zo štyroch pacientov, ktorých hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove, sa nepotvrdil nový koronavírus. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

"Všetci pacienti, ktorí boli v utorok (3. 3.) hospitalizovaní na oddelení infektológie vo FNsP J. A. Reimana v Prešove s podozrením na koronavírus, sú v poriadku. Dnes sme dostali výsledky testov. Ani u jedného z pacientov sa vírus nepotvrdil, všetky výsledky sú negatívne a pacienti boli prepustení do domáceho liečenia," uviedla Cenková.

Pacienti mali pozitívnu cestovateľskú anamnézu, vrátili sa z Talianska a Holandska a zároveň vykazovali príznaky miernej chrípky.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Vo svete k dnešnému dňu zaznamenalo 98.171 prípadov nákazy novým koronavírusom, 3385 ľudí zomrelo. V európskych krajinách bolo doteraz 5544 potvrdených prípadov, zomrelo 159 ľudí. Najviac prípadov aj úmrtí hlási Taliansko.

Koronavírus je nebezpečný tým, že sa šíri z človeka na človeka vzdušnou cestou, čo je najťažšie kontrolovateľný spôsob šírenia infekčnej nákazy. Dôležité je dodržiavania základných hygienických pravidiel. Pokiaľ ide o používanie rúšok a respirátorov, má to podľa ÚVZ SR význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením.


Konferencia biskupov Slovenska odporúča spoločné podujatia okrem liturgických slávení obmedziť


Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský neodporúča organizovať pútnické zájazdy na Slovensku ani do zahraničia. Tvrdí, že spoločné podujatia okrem liturgických slávení treba obmedziť. TASR o tom informovala KBS.

"Ochrana zdravia je kresťanskou povinnosťou. Kým trvá nebezpečenstvo nákazy, neodporúčame organizovať pútnické zájazdy," uviedol Zvolenský. Veriacich, ktorí sa necítia dobre, majú zvýšenú teplotu alebo príznaky ochorenia, KBS vyzýva, aby zostali doma, kým sa ich stav nezlepší. "Chorí nie sú viazaní účasťou na nedeľných bohoslužbách, naopak, majú zodpovednosť voči ostatným, aby sa choroba nerozširovala," poznamenal predseda KBS. Poukázal aj na to, aby kňazi vo zvýšenej miere dodržiavali hygienu, starostlivo si pred bohoslužbami umývali ruky a používali dezinfekčné prostriedky.

"V chrámoch odporúčame dočasne nepoužívať sväteničky a z lavíc odložiť spoločné predmety - knižky, ružence. Košíky pre milodary nech sa nepodávajú z rúk do rúk," tvrdí Zvolenský. Poukázal aj na to, že znak pokoja v liturgii možno zatiaľ vynechať alebo odporučiť iba vzájomný úklon hlavy, namiesto podávania rúk. "Na vysluhovanie sviatosti zmierenia sa odporúča použiť spovednice s mriežkou, ktorú treba opatriť priesvitnou zábranou. Vyhnúť sa treba aj preplneniu chrámových priestorov," tvrdí KBS.

V prípade prvého potvrdeného prípadu nákazy koronavírusom je infikovaný 52-ročný muž, ktorý sa podľa všetkého nakazil tzv. sekundárnym prenosom. Pacient je hospitalizovaný na klinike infektológie Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) na bratislavských Kramároch.

Autobusy SAD Zvolen.
Foto: TASR - Branislav Račko


SAD Zvolen pre riziko koronavírusu dezinfikuje autobusy


Opatrenia, ktoré by mali znížiť riziko prenosu koronavírusu v autobusoch mestskej a prímestskej autobusovej dopravy, prijalo v piatok vedenie Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Zvolen.

"Zabezpečili sme dezinfekciu autobusov, ktorá je vykonávaná ekologickými dezinfekčnými prostriedkami,"
píše SAD na svoje stránke.

V budovách spoločnosti tiež pribudli dávkovače dezinfekčných prostriedkov, rovnako budú zvýšené preventívne opatrenia aj u pracovníkov klientskych centier, pokladní a u vodičov dodanými dezinfekčnými prostriedkami na ruky.

Podľa vedenia SAD sa podobné preventívne opatrenia realizovali aj v minulosti. "Už takmer desať rokov prebieha pravidelné kompletné ručné čistenie a dezinfekcia interiérov autobusov," uvádza internetová stránka SAD Zvolen.