Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Mimoriadny Kongres SDKÚ koncom júna zrejme nebude

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo počas tlačovej konferencie v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Viacerí v strane sú s aktuálnou zmenou rozhodnutia predsedu nespokojní.

Bratislava 17. júna (TASR) - Mimoriadny Kongres SDKÚ-DS bude 27. septembra v Senici. Potvrdil to predseda strany Pavol Frešo. Kongres sa mal pôvodne uskutočniť 28. júna.

Dôvodom zmeny termínu sú podľa Freša praktické dôvody. "Vzhľadom na krátkosť času na dôkladnú prípravu Kongresu a začínajúce prázdninové obdobie zvolávam Kongres na 27. septembra v Senici," informoval Frešo. Ako dodal, približne 350 delegátov strany bude rozhodovať o novej programovej a personálnej ponuke SDKÚ-DS do roku 2016. Súčasťou bude aj zmena stanov. Na Kongrese by malo vedenie strany taktiež požiadať o dôveru.

Viacerí v strane sú s aktuálnou zmenou rozhodnutia predsedu nespokojní. Tvrdia, že si zase robí, čo chce a stranu neriadi, ako má. Niektorí za tým vidia zdržiavaciu taktiku a obávajú sa, že v septembri sa bude opakovať. Pripomínajú, že Prezídium prijalo uznesenie, v ktorom sa Frešo zaväzuje zvolať mimoriadny Kongres na 28. júna.

Ľudovít Kaník situáciu komentovať nechce. "Bez komentára," odpovedal na viaceré otázky TASR ohľadom posunutia Kongresu. Martin Fedor pre TASR uviedol, že zmena termínu "je kompetencia aj zodpovednosť predsedu".

V strane sú dlhodobo nespokojní s Frešovým vedením a chcú ho vymeniť. Ako možní Frešovi nástupcovia sa spomínali Ondrej Matej, Martin Fedor či Viliam Novotný. Novotný nedávno vylúčil svoju kandidatúru, Fedor ju nikdy nepotvrdil. Najnovšie sa spomínajú mená bratislavského krajského predsedu SDKÚ-DS Michala Luciaka a Petra Slávika z Malaciek. Títo dvaja vraj kandidatúru už oznámili.