Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Mimoriadny výbor k informáciám o porušovaní zákona na MV bude v utorok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ministerstvo vnútra odmietlo tvrdenia o neoprávnenej manipulácii s utajovanými skutočnosťami zo strany Mikulca.

Bratislava 31. marca (TASR) - Mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť k informáciám o porušovaní zákonov a zákonných postupov na Ministerstve vnútra (MV) SR a v Policajnom zbore, ktoré vyplynuli z výsledkov kontroly Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), bude v utorok 4. apríla. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe NR SR.

Rokovanie má byť neverejné. Prizvaní sú dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

"Kauza neoprávneného oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami ministrom Mikulcom nie je z tých, ktoré môžu jej aktéri odkopnúť pod koberec," komentoval na sociálnej sieti predseda výboru Juraj Krúpa (SaS). Hovorí o hanbe, ktorá presahuje hranice SR, keďže sa dotýka aj členstva v NATO. Snahu o vysvetlenie slovami o "uhloch pohľadu" považuje až za smiešnu.

O závažných porušeniach zákona na ministerstve vnútra v súvislosti s ochranou utajovaných skutočností informoval tento týždeň predseda parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský z ĽSNS, odvolávajúc sa na zistenia prezentované na mimoriadnom zasadnutí výboru od riaditeľa NBÚ. Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami zo zahraničia. Úrad podľa Beluského zistil 29 porušení zákona.

Ministerstvo vnútra odmietlo tvrdenia o neoprávnenej manipulácii s utajovanými skutočnosťami zo strany Mikulca. Ako pripomenulo v stanovisku, minister vnútra má zo zákona možnosť sa o veciach v režime prísne tajné oboznamovať. Podľa MV SR ide o rovinu právneho výkladu a uchopenia uhlu pohľadu, či je do toho zahrnuté aj nahliadanie do dokumentov zo zahraničia. Rezort deklaroval, že minister vnútra zákon neporušil a uvedené výhrady pripomienkoval aj NBÚ. S prípadnou previerkou minister problém nemá.