Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Mimovládky sa môžu uchádzať o príspevok na pokrytie pomoci odídencom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Výzvu zverejnilo konzorcium šiestich nadácií pod vedením Nadácie otvorenej spoločnosti.

Bratislava 3. marca (TASR) - Mimovládne neziskové organizácie, ktoré od februára 2022 poskytovali alebo stále poskytujú pomoc osobám utekajúcim pred následkami ruskej agresie na Ukrajine, sa od piatka môžu uchádzať o finančné príspevky na pokrytie humanitárnych a integračných aktivít. Na výzvu je celkovo vyčlenených 12 miliónov eur. Zverejnilo ju konzorcium šiestich nadácií pod vedením Nadácie otvorenej spoločnosti. TASR o tom informoval riaditeľ nadácie Fedor Blaščák.

"Pre mimovládne organizácie a účelové zariadenia cirkví je tento projekt unikátnou príležitosťou jednak získať finančné zdroje za svoju minulú činnosť s odídencami z Ukrajiny, ale tiež zvýšiť jej rozsah a pozdvihnúť kvalitu integračných aktivít v budúcnosti," uviedol Blaščák. Doplnil, že pridanou hodnotou projektu je minimalizácia byrokracie, keď okrem podpisu zmluvy sú všetky úkony zapojených žiadateľov riešené prostredníctvom užívateľsky komfortného online systému.

Národný projekt Pomoc osobám z Ukrajiny pri ich vstupe a integrácii na území SR – mimovládne neziskové organizácie je podľa nadácie spoločnou odpoveďou štátu a neziskového sektora na krízovú situáciu. Je výsledkom spolupráce medzi orgánmi verejnej moci, najmä ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny, Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, ministerstvom vnútra a aktérmi z prostredia mimovládneho sektora.

Členmi konzorcia, ktoré vyhlásilo výzvu, sú Nadácia Ekopolis, Nadácia Pontis, SOCIA - Nadácia na podporu sociálnych zmien, Nadácia Centra pre filantropiu a Nadácia pre deti Slovenska. Podrobnosti o podmienkach zapojenia do výzvy sú zverejnené na webovom sídle projektu.