Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Mimovládky žiadajú Kolíkovú o diskusiu k novele zákona súdnej ochrany

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR Martin Baumann

Navrhovaný zákon môže podľa nich viesť k tomu, že v súčasnosti rešpektovaný a funkčný systém právnej ochrany súťaže bude nahradený ťažkopádnejším a spočiatku možno nefunkčným nástrojom.

Bratislava 13. januára (TASR) – Mimovládne organizácie žiadajú ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) o diskusiu k navrhovanej novele zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní. Vyplýva to z listu, ktorý jej adresovali Nadácia Zastavme korupciu, Slovensko.Digital, Aliancia Fair-play a INEKO. Upozorňujú na plánovaný presun kompetencie kontroly obstarávaní z Úradu verejného obstarávania (ÚVO) na súdy.

“Zaniká možnosť efektívnej kontroly verejnosťou, keďže návrh ruší možnosť podávať podnety ÚVO zo strany verejnosti,” argumentujú v liste, ktorý TASR poskytla riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Navrhovaný zákon môže podľa nich viesť k tomu, že v súčasnosti rešpektovaný a funkčný systém právnej ochrany súťaže bude nahradený ťažkopádnejším a spočiatku možno nefunkčným nástrojom. “Obávame sa, že zmena systému revíznych postupov môže mať v niektorých oblastiach za následok rapídne zníženie záujmu o verejné obstarávania na strane tých súťažiteľov, ktorí nie sú s verejnými obstarávateľmi dohodnutí,” podotkli mimovládne organizácie.

Zároveň sa obávajú, že znevýhodnené spoločnosti stratia záujem brániť sa diskriminačným podmienkam vo verejnom obstarávaní a niektorí obstarávatelia môžu mať väčšiu tendenciu porušovať zákon, keďže im nebude hroziť reálna sankcia. “Podanie prieskumnej žaloby nemá podľa návrhu odkladný účinok a na vydanie predbežného opatrenia nie je právny nárok,” spresnili.

Určovacia žaloba môže byť podľa mimovládok na základe navrhovaných pravidiel nepoužiteľný inštitút. “Existuje tak široký okruh dôvodov pre upustenie od zrušenia zmluvy, že podávanie takejto žaloby bude plytvaním ekonomických a ľudských kapacít súťažiteľa,” dodali.

Cieľom nového zákona je podľa rezortu spravodlivosti vytvoriť rýchlejší a efektívnejší prostriedok preskúmavania a nápravy pochybení v procese verejného obstarávania. Materiál je možné pripomienkovať do 31. januára 2021.