Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mimovládne organizácie si pripomínajú Nežnú revolúciu

Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí sa 21. novembra 1989 zišiel niekoľkotisícový dav prevažne mladých ľudí, ktorí takto vyjadrili svoju podporu hnutiu pražských vysokoškolákov. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po 30 rokoch od novembrových udalostí chcú, aby vtedajšiu radosť prežívali aj dnešné deti, noví študenti a protagonisti spoločenského diania.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Mimovládne organizácie spojené v Partnerstve za občianske vzdelávanie považujú Nežnú revolúciu za najvýznamnejší medzník moderných dejín Slovenska. TASR o tom informovali z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Revolúciu si pripomínajú aj ochranári, ktorí žiadajú lepšiu politiku v oblasti životného prostredia.

„Odvážni a nadšení ľudia využili svoje sily a múdrosť na to, aby sa vo vtedajšom Československu odstránil represívny totalitný režim, zavládla sloboda a demokracia,“ uvádza sa v stanovisku mimovládok. Podľa nich sa stali hrdinami tých dní nielen výnimoční jednotlivci, ale aj mladí ľudia a študenti.

Po 30 rokoch od novembrových udalostí chcú, aby vtedajšiu radosť prežívali aj dnešné deti, noví študenti a protagonisti spoločenského diania. „V nedávnej minulosti nám ukázali, že mnohí z nich sú statoční a odvážni a túžia po spravodlivej spoločnosti. Je však pre nás neprijateľné, aby boli za túto túžbu a poctivú prácu osočovaní, prenasledovaní, či dokonca aby prinášali tú najvyššiu obetu,“ dopĺňa stanovisko IVO. Zároveň uvádza, že pri tejto príležitosti spúšťajú programy občianskeho vzdelávania, ktoré na svojom webe ponúkajú prednášky.

K spomienke na Nežnú revolúciu sa pripája aj Slovenský ochranársky snem, ktorý tvrdí, že sa za 30 rokov od revolúcie nepodarilo splniť relevantnú požiadavku Verejnosti proti násiliu na právo na zdravé životné prostredie. „Tri desaťročia po Nežnej revolúcii nemôžeme byť so stavom a vývojom ochrany životného prostredia na Slovensku, napriek parciálnym úspechom, spokojní. A rovnako nemôžeme považovať za dostatočne splnenú ani v úvode spomínanú požiadavku VPN,“ uviedli. Ochranári preto vyzývajú, aby v nasledujúcich parlamentných voľbách garantovali politické strany zmenu politiky životného prostredia.