Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Mimovládne organizácie vyzvali na jasný postoj k situácii na Ukrajine

Zranený ukrajinský vojak sedí počas paľby v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Mimovládny sektor je podľa svojho vyhlásenia pripravený pomáhať prostriedkami, ktoré má k dispozícii.

Bratislava 25. februára (TASR) - Mimovládne organizácie vyzvali predstaviteľov všetkých mocí, inštitúcií, ale i občanov na Slovensku, aby zaujali jasný postoj k odsúdeniu vojnového konfliktu na Ukrajine. K spoločnej výzve sa za posledných 24 hodín pripojilo 115 z nich. TASR o tom v piatok informovala Lucia Szabová z občianskeho združenia Znepokojené matky.

Odsúdením vojnového konfliktu spoločnosť podľa mimovládok jasne ukáže agresorom, ale aj spojencom, že Slovenská republika a jej občania patria do spoločnosti krajín, ktoré uznávajú princípy demokracie.

"Posledné mesiace a roky na Slovensku s obavami sledujeme, ako sa stupňujú nezhody do agresívnych napádaní, ako upadá kultúra diskusie a vytráca sa rešpekt. Nechali sme zájsť náladu v spoločnosti do rozporov, ktoré už dávno vedú našu spoločnosť deštrukčným smerom," tvrdí Szabová.
Ľudia opúšťajú Ukrajina v pohraničnej maďarskej obci Lónya v piatok 25. februára 2022.
Foto: TASR/AP

Aj konflikt na Ukrajine podľa nej pripomína, že ako spoločnosť sa musíme spojiť a brániť demokratické princípy, ľudskosť a hodnoty, ktoré nás rozvíjajú, a nie ničia. "Ako predstavitelia a predstaviteľky občianskej spoločnosti si plne uvedomujeme, že ani naša práca sa nedá kvalitne robiť v atmosfére strachu, napätia a v čase vojnových konfliktov za našimi hranicami. Dianie okolo nás nie je odtrhnuté od našich individuálnych aktivít a životov," doplnila.

Mimovládny sektor je podľa svojho vyhlásenia pripravený pomáhať prostriedkami, ktoré má k dispozícii. "Sme pripravení pomáhať trpiacim, ale aj podporovať snahy, ktoré vedú k jednotnej a demokratickej slovenskej spoločnosti, ktorá rešpektuje názory, ale jasne odsudzuje agresiu," dodala Szabová.

Ruskú agresiu proti Ukrajine ostro odsúdili aj mimovládky združené v Partnerstve za občianske vzdelávanie. V spoločnom vyhlásení žiadajú okamžité stiahnutie ruských vojsk z územia Ukrajiny a nastolenie mieru v Európe. "Sme za okamžitú a adresnú podporu ľudu Ukrajiny zo strany Slovenskej republiky a EÚ a požadujeme okamžité zastavenie šírenia lživých informácií šírených z Ruska na našom území v médiách i na sociálnych sieťach," podotklo osem signatárov vyhlásenia z radov mimovládnych organizácií.