Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Minárik: Deti by nemali držať pôst s vidinou zlatého prasiatka

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/Dušan Hein

To, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa.

Bratislava 24. decembra (TASR) - Deti by nemali držať na Štedrý deň pôst s vidinou zlatého prasiatka, ale mali by mať prísun stravy v pravidelných intervaloch ako inokedy. Upozornil na to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Pri sviatočnom hodovaní a príprave jedál tiež podľa neho treba brať na deti ohľad.

"Počas vianočných sviatkov dožičíme oveľa viac aj deťom. Netreba však zabúdať, že dieťa nie je zmenšený dospelý, a treba na to myslieť aj pri skladbe potravy," uviedol odborník. Pripomína tiež, že u detí treba regulovať konzumáciu sladkostí a zabezpečiť im dostatočný prísun ovocia a zeleniny.

To, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa. "Deťom do troch rokov nie je vhodné podávať potraviny, ktorými by sa mohli udusiť. Napríklad malé a tvrdé kúsky, ako orechy, sušené ovocie," priblížil Minárik. Netreba im ponúkať ani potraviny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. "Napríklad med, arašidy, morské ryby a živočíchy, exotické a citrusové ovocie," vymenoval odborník.

Pre všetky deti sú podľa neho nevhodné údeniny a rôzne slané pochutiny, slané a pražené oriešky, potraviny s vyšším obsahom potravinárskych prísad či presladené limonády. V prípade podávania rýb, ktoré sú pre deti veľmi zdravé, odporúča vyhnúť sa vyprážaniu a dávať najmä pozor na kosti. "Ak sa už rozhodnete rybu vypražiť, deťom je vhodné ju očistiť od strúhankového obalu," radí Minárik.