Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Minister Budaj víta druhú petíciu Klíma ťa potrebuje

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Buda. Foto: TASR - Pavol Zachar

Prvú petíciu iniciatívy Klíma ťa potrebuje podpísalo vyše 127.000 ľudí.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Iniciatíva Klíma ťa potrebuje po roku spustila ďalšiu petíciu. Žiada v nej politikov, aby vyhlásili stav klimatickej núdze a zaviazali sa k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality výrazne pred rokom 2050. Za necelý týždeň ju podporilo vyše 20.000 ľudí. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) iniciatívu víta. Treba podľa neho mobilizovať, aby si rezorty a politici priznali, že klimatická zmena tu je a začali sa jej prispôsobovať.

Minuloročnú petíciu politici odignorovali a preto sme sa vrátili s jej pokračovaním. Každá a každý, kto má záujem sa pripojiť, môže podpísať druhú petíciu Klíma ťa potrebuje. Žiadame vyhlásenie stavu klimatickej núdze, dosiahnutie uhlíkovej neutrality a spoločný plán podložený reálnymi prepočtami, ako ju dosiahnuť,” hovorí iniciátorka petície Natália Pažická.

V rámci petície Klíma ťa potrebuje požaduje vypracovanie konceptu reforiem vo viac ako desiatich oblastiach, okrem iného v energetike, priemysle, poľnohospodárstve či v školstve tak, aby zmena na neuhlíkovú ekonomiku znamenala modernejšiu a zdravšiu krajinu s väčším počtom kvalitne ohodnotených pracovných miest.

"Musíme sa prispôsobiť klimatickej zmene, investovať do zmeny priemyslu, v doprave a v každodennom živote," apeluje minister. Tvrdí, že rezort pripravuje akčný plán a veľký klimatický zákon, prvý svojho druhu, ktorým bude reagovať na klimatické zmeny. Za dôležitý nástroj považuje v tomto kontexte aj prevod lesov v národných parkoch s cieľom dosiahnuť zonáciu, a tak zvýšiť vodozádržnú schopnosť a uchovať biodiverzitu a prírodné bohatstvo lesov.

Envirorezort pracuje tiež na zmenách v zákonoch o územnom plánovaní a EIA. "Už v samotnom plánovaní miest a obci sa dá predvídať klimatická zmena a potrebné kroky, ktoré musíme urobiť, či už vo vzhľade priestranstiev alebo okolia miest a takisto v predvídaní záplav, ktoré sú súčasťou klimatickej zmeny," vysvetlil Budaj.

Prvú petíciu iniciatívy Klíma ťa potrebuje podpísalo vyše 127.000 ľudí. Parlament po jej prerokovaní v marci prijal uznesenie, ktorým konštatoval závažnosť problému klimatickej zmeny a potreby jej prioritného riešenia v zmysle Parížskej dohody. Vláde ním odporučil viaceré kroky. Stav klimatickej núdze však Národná rada SR nevyhlásila. Iniciatíva nebola s výsledkom spokojná, uznesenie podľa nej len málo odzrkadlilo nastolené požiadavky petície.