Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister Glváč ocenil vojnového veterána, ktorý prežil gulag

Minister obrany SR Martin Glváč vyznamenal v utorok 27. augusta 2013 zlatou Pamätnou medailou ministra obrany I. stupňa veterána 2. svetovej vojny, plukovníka vo výslužbe Imricha Gablecha za boj proti nacizmu a za šírenie odkazu bojových tradícií českolslovenských letcov v 2. svetovej vojne. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bývalý príslušník poľského a britského letectva sa ako jeden z mála vojnových veteránov zapojil do bojov proti nacizmu od prvých okamihov vypuknutia vojny.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Minister obrany Martin Glváč dnes vyznamenal vojnového veterána Imricha Gablecha pamätnou medailou ministra obrany SR za boj proti nacizmu a za šírenie odkazu bojových tradícií československých letcov v druhej svetovej vojne.

Bývalý príslušník poľského a britského letectva sa ako jeden z mála vojnových veteránov zapojil do bojov proti nacizmu od prvých okamihov vypuknutia vojny.

"Tento rok budú ozbrojené sily oslavovať 20. výročie vzniku a je zaujímavé, že teraz pred výročím SNP sme si vybrali pána plukovníka Gablecha, pretože je jeden z posledných žijúcich československých letcov," uviedol Glváč. Ako dodal, jeho životný príbeh je veľmi zaujímavý. "Myslím si, že je veľmi málo žijúcich takýchto vojakov a je našou povinnosťou pri takýchto príležitostiach si na nich spomenúť," doplnil šéf rezortu obrany.

Minister Glváč ocenil vojnového veterána





Imrich Gablech sa narodil v roku 1915 v slovenskom Hrachovišti. V roku 1939, krátko po vzniku Slovenského štátu unikol z letiska v Piešťanoch do poľského Dęblinu. V Poľsku ho prijali do radov poľského letectva. Počas bojov ho zajala sovietska armáda a nasledujúce roky strávil v gulagoch. V roku 1941, keď Nemecko zaútočilo na Sovietsky zväz sa Gablech dostal medzi 200 pilotov, ktorých Rusko poslalo bojovať do Veľkej Británie. Tam bol pridelený do československej leteckej jednotky RAF. Pre zdravotné problémy súvisiace s pobytom v zajatí bol zaradený k pozemným letovým dispečerom ako letový kontrolór.

Po skončení druhej svetovej vojny a návrate do Československa pracoval Gablech ako letecký kontrolór na Hlavnom štábe veliteľstva letectva v Prahe, neskôr v Havlíčkovom Brodě. Podobne ako iných vojakov zo západného frontu ho v roku 1949 prepustili z armády. Až do odchodu do dôchodku v roku 1970 pracoval v rôznych, často podradných zamestnaniach. Plne bol rehabilitovaný po roku 1990.