Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Minister I. Korčok ocenil slovenských diplomatov z Kyjeva

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zlatú plaketu ministerstva dostal zástupca veľvyslanca SR v Kyjeve Matúš Korba, pridelenec Ministerstva obrany SR v Kyjeve Martin Špírek a pridelenec Ministerstva vnútra SR v Kyjeve Ludvík Šoltés.

Bratislava 16. marca (TASR) - Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) odovzdal v stredu rezortné ocenenia slovenskému veľvyslancovi na Ukrajine Marekovi Šafinovi i trom diplomatom Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Kyjeve. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Som hrdý na slovenských diplomatov, ktorí zostali na našej ambasáde v Kyjeve aj po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Pod vedením veľvyslanca Mareka Šafina poskytli občanom viacerých krajín útočisko pred vojnou a posilnili vysoké renomé a kredit slovenskej diplomacie vo svete," skonštatoval Korčok.

Veľvyslancovi Šafinovi udelil minister najvyššie rezortné ocenenie, medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu. Zlatú plaketu ministerstva dostal zástupca veľvyslanca SR v Kyjeve Matúš Korba, pridelenec Ministerstva obrany SR v Kyjeve Martin Špírek a pridelenec Ministerstva vnútra SR v Kyjeve Ludvík Šoltés.

Minister pripomenul, že Veľvyslanectvo SR v Kyjeve aj po vypuknutí vojenského konfliktu plnilo všetky kriticky dôležité úlohy, v náročnej a nebezpečnej situácii zabezpečilo ochranu rodinných príslušníkov zamestnancov veľvyslanectva, ako aj občanov Slovenska a ďalších krajín, ktorí o pomoc požiadali. Slovenskí diplomati podľa neho svojím konaním pred, ako aj bezprostredne po útoku Ruskej federácie na Ukrajinu potvrdili, že slovenská diplomacia je schopná rýchlo a profesionálne reagovať na meniace sa podmienky. Ocenil tiež, že podali pomocnú ruku tým, ktorí potrebovali útočisko.