Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Minister I. Korčok ocenil zvýšenie prostriedkov pre fond V4

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) počas 19. rokovania vlády SR v Bratislave 30. júna 2021, foto z archívu. Foto: TASR – Martin Baumann

Minister zahraničných vecí si myslí, že presne tento rozmer je potrebné vo V4 podporovať, aby sme neboli vnímaní výlučne ako politický blok v rámci EÚ.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) ocenil zvýšenie slovenského príspevku do Medzinárodného vyšehradského fondu (MVF). Vo štvrtok (14. 10.) ho schválila vláda. Po novom tak Slovensko prispeje ročne 2,5 milióna eur. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Som rád, že zvyšujeme rozpočet V4 práve na tú časť jeho činnosti, ktorá dokazuje, že naša vyšehradská spolupráca nie je len o veľkej politike. Je dobré, že MVF môže z týchto zvýšených zdrojov svoje projekty viac zamerať na kultúru, a to najmä pre mladých ľudí. Presne tento rozmer musíme vo V4 podporovať, aby sme neboli vnímaní výlučne ako politický blok v rámci EÚ. Želám si, aby sme aj cez MVF kultivovali obraz V4 v našej verejnosti ako aj v celej EÚ,“ vyhlásil Korčok.

Prostriedky Medzinárodného vyšehradského fondu slúžia na podporu grantov, štipendií a rezidenčných programov v oblasti kultúry, vedy, výskumu, vzdelávania, výmeny umelcov a mladých ľudí či projekty na podporu cezhraničnej spolupráce a rozvoja cestovného ruchu.