Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Minister I. Korčok privítal ráznu odpoveď EÚ na dianie v Bielorusku

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister Korčok naďalej trvá na tom, že musí byť vypočutý hlas Bielorusov, ktorí žiadajú slobodné voľby tak, aby sa mohli rozhodnúť, kto bude viesť ich krajinu.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) privítal ráznu odpoveď členských štátov Európskej únie na dianie v Bielorusku v podobe schválenia sankčného zoznamu pre osoby, ktoré sa podieľali na falšovaní volieb a násilí proti občanom. TASR o tom informoval riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Tomaga.

"Chcem zdôrazniť, že to je nevyhnutná reakcia na to, čo sme videli, a zároveň chcem opäť zdôrazniť, že to nie sú ekonomické sankcie, ktoré by poškodili Bielorusov samotných, naopak, sú to cielené sankcie voči osobám, ktoré sa podieľali na týchto nedemokratických krokoch," povedal Korčok.

Minister naďalej trvá na tom, že musí byť vypočutý hlas Bielorusov, ktorí žiadajú slobodné voľby tak, aby sa mohli rozhodnúť, kto bude viesť ich krajinu. Dodal, že Alexandr Lukašenko sa stal prezidentom na základe nedemokratických volieb, preto ho nepovažujeme za predstaviteľa Bieloruska, ktorý reprezentuje svojich občanov.

"Berieme na vedomie aj to, že Alexandr Lukašenko sa nedostal na sankčný zoznam, z nášho pohľadu tam ale jednoznačne patrí," zdôraznil Korčok. Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že pokiaľ nezareaguje na výzvy, aby prestal s násilím, je len otázka času, kedy sa znovu otvorí otázka aj jeho zaradenia na sankčný zoznam.

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) by bol rád, keby sa na zozname ocitol. "Viacerí by boli radi, aj ja, keby bol Lukašenko na tomto zozname. Lebo netreba skrývať zodpovednosť za druhých ľudí. Ten, kto je zodpovedný za to, čo sa v Bielorusku stalo, je predovšetkým prezident Lukašenko," skonštatoval Matovič. Ozrejmil, že na rokovaniach v Bruseli prevládol konsenzus, že nateraz sa na zozname neocitne, aby mala Únia s kým si sadnúť za rokovací stôl a diskutovať o demokratizácii pomerov v krajine. Na otázku médií, či je EÚ ochotná rokovať priamo s bieloruskou opozíciou, odpovedal, že to bolo tiež témou diskusií, zatiaľ je však o tom predčasné hovoriť.

Lídri členských krajín EÚ sa v noci na piatok dohodli na zavedení sankcií voči členom režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, informovali agentúry AP a AFP. Tento krok umožní zavedenie zákazu cestovania a zmrazenie aktív približne 40 príslušníkov režimu, ktorí sú údajne zodpovední za falšovanie výsledkov augustových volieb a následné násilné potláčanie protestov.