Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Minister Káčer v Kyjeve: Nepoľavíme v podpore Ukrajiny

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer počas 118. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 16. novembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Ako priblížil minister obrany Jaroslav Naď, SR poskytne Ukrajine tzv. zimný balík pomoci v hodnote približne 800.000 eur.

Kyjev 8. decembra (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer navštívil vo štvrtok s ministrom obrany Jaroslavom Naďom a ministrom hospodárstva Karlom Hirmanom ukrajinskú metropolu Kyjev. Cieľom pracovnej návštevy bolo potvrdiť pokračujúcu podporu Slovenska pre Ukrajinu, informuje TASR podľa správy komunikačného odboru MZVEZ SR.

Trojicu ministrov prijali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prvý podpredseda Najvyššej rady Ukrajiny Oleksandr Kornienko. Rokovali tiež s premiérom Denisom Šmyhaľom a svojimi rezortnými partnermi.

"Do Kyjeva sme neprišli s prázdnymi rukami. Chceme, aby Ukrajina vydržala počas nadchádzajúceho zimného obdobia, preto jej Slovensko poskytne generátory, teplovzdušné ohrievače a materiál na opravu poškodenej energetickej infraštruktúry, prikrývky, vankúše či lekárničky," vyhlásil minister Káčer. Rozsah škôd, ktoré brutálna ruská agresia spôsobila, označil za enormný.

Osobne sa o ničivých dôsledkoch krokov Moskvy presvedčili v meste Irpiň v Kyjevskej oblasti. Slovensko, ktoré patrí medzi najväčších poskytovateľov pomoci Ukrajine, je pripravené pomáhať aj pri obnove zničených miest a rekonštrukcii fabrík, teplární či dopravnej infraštruktúry.

Ako priblížil minister obrany Jaroslav Naď, SR poskytne Ukrajine tzv. zimný balík pomoci v hodnote približne 800.000 eur. Ukrajine tiež pomôžu odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur, balistické vesty v hodnote 1,2 milióna eur a ďalšia vojenská pomoc za približne 6,3 milióna eur, informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Aj takto budeme naďalej podporovať suverénnu a nezávislú Ukrajinu v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Podmienky na ukončenie Ruskom vedenej vojny musí stanoviť Ukrajina a ukrajinské vedenie ich už viackrát verejne a jasne formulovalo. Kľúčové je ukončenie všetkých vojenských aktivít a stiahnutie všetkých ruských vojsk a predstaviteľov okupačnej správy z celého ukrajinského územia. Následne sa začne proces vyšetrovania a spravodlivého potrestania všetkých páchateľov násilností a vojnových zločinov, ktorých sa Rusko na Ukrajine dopustilo," vyhlásil Káčer po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom.

Spoločne si tiež uctili pamiatku padlých počas ruskej agresie položením kytíc k Múru obetí vojny v Kyjeve. Šéfovia diplomacií podpísali memorandum o porozumení medzi MZVEZ SR a Ministerstvom zahraničných vecí Ukrajiny, ktorého cieľom je zintenzívniť dvojstrannú spoluprácu.