Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Minister Kaliňák a poslanec Beblavý sa rozhádali, padali i urážky

Robert Kaliňák Foto: TASR/Michal Svítok

Beblavý sa obáva, že ministerstvo školstva stratí svoje kompetencie, ak návrh prejde. Kaliňák to odmieta a tvrdí, že by si mal Beblavý aspoň prečítať to, k čomu ide vystúpiť.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý je neschopný a trápny, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zas využíva svoj šarm balkánskeho banditu na urážanie svojich protivníkov. Aj takýmito slovami sa častovali dnes v parlamente Beblavý s Kaliňákom.

Rozhádalo ich Beblavého vystúpenie ku Kaliňákovmu návrhu zákona o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe. Ten je prvým krokom komplexnej reformy štátnej správy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa). Beblavý sa obáva, že ministerstvo školstva stratí svoje kompetencie, ak návrh prejde. Kaliňák to odmieta a tvrdí, že by si mal Beblavý aspoň prečítať to, k čomu ide vystúpiť.

"Ja chápem, že si nikdy nepriznáte, že ste vo svojej podstate neschopný. Vy si ani neprečítate, čo sa ide diať. Vy vlastne 30 minút rozprávate o veciach, ktoré sa ani nedejú. V poslednej dobe sledujem, že sa vyznáte do všetkého," reagoval na kritiku Kaliňák. Zdôraznil, že ministerstvo školstva nestratí "vôbec žiadnu kontrolu ani nad peniazmi, ani nad riadením svojich škôl". Rezort vnútra má byť cez svoje centrá len logistický orgán.

Kaliňák zároveň zdôraznil, že reformu ESO spúšťa vláda postupne, chce sa totiž vyhnúť jej zlyhaniu. Beblavému pripomenul, ako dopadla reforma daňového systému v podaní SDKÚ-DS. "Vy ste majstri sveta na všetko. Ukázali ste, ako vyzerá reforma vo vašej podobe. Zlyhal celý systém," vyhlásil Kaliňák, podľa ktorého treba veci robiť postupne.



"Za posledné dva roky som si všimol, že vy využívate svoj šarm balkánskeho banditu na to, aby ste v každej rozprave urážali protivníka. Neberiem to osobne," reagoval Beblavý. Dodal, že minister vo svojom vystúpení nepovedal ani jeden argument, len urážal exministra školstva Eugena Jurzycu, ktorý nie je v pléne a nemôže sa brániť. "Aj to niečo hovorí o vašom charaktere," poznamenal opozičný poslanec.

Zároveň odmietol Kaliňákove tvrdenia o tom, že ministerstvá nestratia svoje kompetencie. Ministrove názory si vysvetľuje Beblavý tým, že vraj nemá veľké skúsenosti z riadenia v súkromnom sektore. Neberie mu však skúsenosti z riadenia ministerstva vnútra. "Ja som zamestnával 40 ľudí, už keď som mal 19 rokov. Na to, aby ste vy zaplatili toľko daní, čo ja, by ste museli žiť 200 rokov," reagoval Kaliňák, ktorý zároveň priznal balkánske korene. Beblavého upozornil, že to nie je on, kto uráža ľudí neprítomných v rokovacej sále.

"Vy ste tu 20 minút urážali Čaploviča, ktorý tu tiež nie je. A vy mne tu budete hovoriť o charaktere," ohradil sa minister vnútra. Pripomenul, že on pritom Jurzycu nespomenul ani raz. Kaliňák si Beblavého správanie vysvetľuje tým, že mu dochádzajú argumenty. "Tak sa uchyľujete k útokom," uzavrel minister vnútra.