Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Minister Korčok hovoril vo Varšave aj o budúcnosti V4

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Pavol Zachar

I. Korčok s predstaviteľmi Poľskej republiky rokoval o aktuálnych otázkach európskej a medzinárodnej agendy, ako aj o bilaterálnej a regionálnej spolupráci.

Varšava 15. februára (TASR) - Minister zahraničných a európskych záležitostí SR Ivan Korčok začal v pondelok návštevou Poľska svoju dvojdňovú služobnú cestu, v rámci ktorej navštívi aj Chorvátsko, Rumunsko a Ukrajinu. Korčok s predstaviteľmi Poľskej republiky rokoval o aktuálnych otázkach európskej a medzinárodnej agendy, ako aj o bilaterálnej a regionálnej spolupráci. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

"Poľsko je pre Slovensko tretím najväčším obchodným partnerom. Významným prvkom v tejto oblasti ostáva rozvoj infraštruktúrnych prepojení a pokračovanie úspešného príbehu našej cezhraničnej spolupráce," uviedol minister I. Korčok počas stretnutia s poľským ministrom zahraničných vecí Zbigniewom Rauom.

"Slovensko má záujem, aby V4 prispievala k spoločným riešeniam v EÚ. Sme jej súčasťou a cieľom našej spolupráce vo V4 nie je vymedzovať sa, ale urobiť maximum pre spoločný úspech integračného projektu," pokračoval šéf slovenskej diplomacie I. Korčok. Symbolicky zarezonovalo načasovanie návštevy, ktorá sa uskutočnila presne v deň 30. výročia založenia Vyšehradskej skupiny.

Rezortní partneri tiež venovali pozornosť snahe prispieť k riešeniu politickej krízy v Bielorusku. V súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 ocenili program Medzinárodného vyšehradského fondu zameraný na zdravotnú a sociálnu podporu zraniteľných skupín v krajinách Východného partnerstva.

Korčok sa zároveň poďakoval za pomoc Poľska pri zabezpečení januárového plošného testovania na Slovensku, na ktorom sa podieľal aj tím 200 poľských zdravotníkov.

Šéf slovenskej diplomacie následne rokoval s poľským ministrom pre európske záležitosti Konradom Szymańským o príprave nadchádzajúcich zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti, ako aj lídrov členských štátov EÚ. Ministri zdôraznili dôležitosť decembrovej Európskej rady v oblasti klímy.

Korčok a Szymańský v súvislosti s hospodárskymi následkami pandémie ocenili schválenie dlhodobého rozpočtu EÚ pre roky 2021-2027 a plánu obnovy po koronakríze (Next generation EU).

Pripomenuli, že úspech pripravovanej Konferencie o budúcnosti Európy bude závisieť aj od súčinnosti medzi jej európskou a národnou úrovňou. Ministri si tiež vymenili názory na pripravovanú druhú správu Európskej komisie o stave právneho štátu.