Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Reakcie slovenských politikov na teroristické útoky vo Viedni

Ozbrojení policajti strážia ulicu na mieste pondelkovej streľby v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020. Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky. Polícia uviedla, že sa strieľalo celkovo na šiestich miestach - Salzgries, Schwedenplatz, Graben, Fleischmarkt, Bauernmarkt a Morzinplatz. pri útoku zahynuli traja okoloidúci - dvaja muži a žena. Polícii sa podarilo usmrtiť aj páchateľa útoku, ktorý bol stúpencom IS. Podľa rakúskeho ministra vnútra spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta. Foto: TASR/AP

Premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti v súvislosti s útokom napísal "Zostávajte silní, Rakúsko".

Bratislava/Viedeň 2. novembra (TASR) - V pondelok (2.11.) večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF uviedol, že streľba je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov. Útok si vyžiadal niekoľko mŕtvych a viacero ťažko zranených.


Prezidentka Čaputová vyjadrila zármutok nad teroristickým útokom vo Viedni


Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok vyjadrila hlboké zarmútenie nad pondelňajším teroristickým útokom v centre Viedne, pri ktorom prišli o život najmenej štyri osoby.

"Myšlienkami som s rodinami obetí a zranených i s obyvateľmi Rakúska," uviedla Čaputová na sociálnej sieti, pričom zdôraznila jednotu v boji proti nenávisti a terorizmu.



Čaputová v súvislosti s útokom zaslala sústrastný telegram rakúskemu prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Dôrazne odsudzujem tento nezmyselný a nehumánny čin, ktorý popiera všetky hodnoty civilizovanej spoločnosti a úctu k ľudskému životu. Nesmieme dovoliť, aby v tejto zložitej chvíli naše spoločnosti ovládol strach a hnev. Naše zdieľané hodnoty sú silnejšie než nenávisť, extrémizmus a terorizmus," uviedla prezidentka.

Premiér Matovič vyjadril ľútosť nad útokom vo Viedni, vyzval na obozretnosť


Premiér SR Igor Matovič vyjadril v utorok ľútosť v súvislosti s teroristickým útokom, ktorý sa v pondelok večer (2.1.) stal vo Viedni. "Moje myšlienky sú s rodinami obetí a s rakúskymi občanmi," uviedol na svojej sociálnej sieti.



Zároveň upozornil na to, že žiadna časť Európy nie je dostatočne chránená pred útokmi na naše hodnoty. "Všetci musíme byť silní a obozretní," dodal.

Korčok po útoku vo Viedni: Slovensko vyjadruje solidaritu s Rakúskom


Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v pondelok neskoro večer na Twitteri vyjadril šok nad teroristickým útokom v rakúskej metropole Viedeň a solidaritu s občanmi susednej krajiny. Minister vnútra SR Roman Mikulec na Facebooku napísal, že podnikli všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti slovenských občanov.

"Sme šokovaní zo záberov z teroristického útoku vo Viedni. V týchto ťažkých chvíľach sme v mysliach a srdciach s občanmi Rakúska. Cítime hlbokú ľútosť nad obeťami, naša solidarita patrí všetkým, ktorí stratili svojich milovaných. Slovensko stojí po boku Rakúska," napísal Korčok v tvíte.

Korčok aj na Facebooku uviedol, že pri útoku vo Viedni prichádzajú o život nevinní. "Toto sú činy, ktoré nás nesmú nechať ľahostajnými. Voči zbabelcom, ktorí vraždia, sme zraniteľní, ale nie sme bezbranní," dodal.



To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Útočníci strieľali z automatických zbraní. Do nemocníc bolo v dôsledku streľby prevezených 15 osôb.

B. Kollár kondoloval v súvislosti s útokom vo Viedni


Na videosnímke policajti zasahujú na mieste po streľbe neďaleko synagógy 2. novembra 2020 vo Viedni.
Foto: TASR/AP

Predseda Národnej rady (NR) Slovenskej republiky Boris Kollár (Sme rodina) s ľútosťou a zármutkom prijal správu o teroristickom útoku, ktorý sa odohral vo Viedni.

Ešte v pondelok vo večerných hodinách dal Kollár z nemocnice pokyn na kondolenciu predsedovi Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgangovi Sobotkovi, ktorá v utorok ráno odišla diplomatickou poštou. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie parlamentu Michaela Jurcová.




„Vyjadrujem rozhorčenie nad tým, čo sa stalo, zároveň vyjadrujem úprimnú sústrasť celému rakúskemu ľudu. V týchto ťažkých chvíľach sme s vami, myslíme na vás a modlíme sa za vás,“ znie kondolencia predsedu parlamentu Borisa Kollára.

R. Mikulec verí, že hrozivá bilancia útoku vo Viedni sa už nebude zhoršovať


Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) verí, že hrozivá bilancia teroristického útoku vo Viedni sa už nebude zhoršovať. V tejto súvislosti vyjadril pozostalým obetí úprimnú sústrasť. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.



Minister zároveň pripomenul, že SR prijala bezprostredne po útoku opatrenia na zaistenie bezpečnosti občanov. "Na Slovensku stále platí druhý stupeň teroristického ohrozenia, ktorý sme vyhlásili v roku 2017 v reakcii na udalosti v Európe," doplnil.

I. Korčok zaslal sústrastný telegram rakúskemu rezortnému partnerovi



Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok (nominant SaS) zaslal svojmu rakúskemu partnerovi Alexandrovi Schallenbergovi v súvislosti s teroristickými útokmi vo Viedni sústrastný telegram. TASR o tom informoval Tlačový odbor MZVEZ.

"Sme šokovaní, kedykoľvek a kdekoľvek vo svete dôjde k teroristickým útokom. O to viac, ak dôjde k útoku na nášho suseda a nám tak blízke mesto, akým je Viedeň,“ uviedol v liste šéf slovenskej diplomacie.

Teroristi podľa ministra útočia proti samotným základom našej spoločnosti, ktorú chcú zneistiť a rozvrátiť. Osobitne opovrhnutiahodné je podľa neho, ak k útoku dôjde v tak ťažkej a vypätej situácii, keď naše krajiny čelia najväčšej výzve od čias druhej svetovej vojny a podnikajú nevyhnutné kroky na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

"Teroristi vraždia nevinných, zastrašujú celú spoločnosť. Nech sa ale nemýlia, naša spoločnosť môže byť zraniteľná, avšak bude sa brániť. V takýchto okamihoch sme ešte viac zomknutí a odhodlaní brániť našu spoločnosť a hodnoty, v ktoré veríme. Teroristi nás nemôžu poraziť. Ich ideológia a kriminálne činy budú potrestané, svoj spôsob života a našich občanov si uchránime. Slovenská republika stojí v týchto ťažkých hodinách pri Rakúsku,“ uzavrel Korčok.

Poslanci minútou ticha vyjadrili solidaritu Rakúsku i Francúzsku



Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok minútou ticha vyjadrili solidaritu s Rakúskom a Francúzskom, kde sa odohrali odsúdeniahodné teroristické útoky voči obyvateľstvu.

Poslanci zároveň zaradili do programu 16. schôdze NR SR dva vládne návrhy, ktoré vláda navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o návrh novely zákona o odplatách a poskytovaní príspevku v civilnom letectve a návrh novely zákona o podpore cestovného ruchu.

V pondelok (2. 11.) večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov. Útok si vyžiadal niekoľko mŕtvych a viacero ťažko zranených.

Koncom októbra sa vo Francúzsku odohrala séria útokov, ktoré vláda pripisuje moslimským extrémistom.

Koalícia odsúdila útoky vo Viedni, podporujú Rakúsko v boji proti terorizmu


Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Koaliční predstavitelia odsudzujú útoky, ktoré sa odohrali v pondelok (2. 11.) vo Viedni. Odsúdili tiež extrémizmus, demokratické inštitúcie sa podľa nich musia nenávisti postaviť. Zároveň vyjadrili sústrasť pozostalým obetí i podporu Rakúsku v boji proti terorizmu.

Predstavitelia OĽANO so znepokojením prijali správy o teroristickom útoku v neďalekej Viedni a vyjadrujú úprimnú sústrasť pozostalým, ako aj celému Rakúsku. "Odsudzujeme tento ohavný násilný čin, ktorý nám pripomenul, aká je bezpečnosť aj v našom priestore krehká. Aj tento útok je dôkazom toho, kam až môže zájsť bezbrehá nenávisť k nášmu spôsobu života. Extrémizmus akéhokoľvek druhu nemá v našich krajinách miesto a demokratické inštitúcie sa tomuto zlu musia postaviť celou svojou silou," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Sústrasť pozostalým vyjadril aj štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS). "Dnes ráno, priamo na slovensko-rakúskych hraniciach, som si uvedomil, že hádam ešte nikdy nebol teror tak blízko k Slovensku," uviedol s tým, že Slovensko bude vždy stáť po boku Rakúska. "Budeme spolu s vami brániť hodnoty, ktoré zdieľame, a budeme vám pomáhať v zaistení mieru a bezpečnosti, ktoré, ako sme sa opäť presvedčili, nie sú samozrejmé. Sme pripravení pomôcť vám, ako to len bude možné a nikdy nezabudneme, ako ste nám aj uplynulý víkend pomohli vy," skonštatoval Klus.



Podľa štátneho tajomníka musíme nielen odmietnuť, ale aj aktívne potláčať terorizmus a šírenie nenávisti. "Aj naše orgány sú v kontakte s rakúskymi kolegami a robia všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti našich občanov," informoval.

"Sme v srdci s našimi susedmi a v boji proti násiliu, extrémizmu a terorizmu stojíme bok po boku s našimi partnermi. Úprimnú sústrasť našim susedom v Rakúsku," uviedla pre TASR predsedníčka Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.



Ľútosť nad útokmi vyjadrilo aj hnutie Sme rodina. "Teroristický útok, ktorý sa odohral v neďalekej Viedni, je hororom, ktorý v našej kultúre nemá mať miesto. Je nám nesmierne ľúto životov, ktoré mu padli za obeť. Chráňme si preto to najcennejšie čo máme, naše životy, rodinu a kultúru, ktorá si ctí život. Nie je to samozrejmosťou," uviedlo hnutie na sociálnej sieti.

V pondelok (2. 11.) večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Útok si okrem mŕtvych vyžiadal aj viacero ťažko zranených.

Opozícia odsúdila teroristický útok vo Viedni


Na archívnej snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico.
Foto: TASR - Martin Baumann

Smer-SD odsudzuje teroristický útok vo Viedni z pondelka (2. 11.) Vyhlásil to predseda strany Robert Fico. Upozornil, že k udalosti došlo neďaleko od slovenských hraníc, pričom do Viedne často cestujú aj slovenskí občania. V tejto súvislosti poukázal na potrebu riešenia migračnej otázky. Očakáva, že Národná rada (NR) SR sa bude zaoberať aj novým návrhom migračného paktu Európskej komisie. Podobné incidenty odsudzuje aj opozičná strana ĽSNS. Obe strany hovoria o potrebe ochrany vonkajších hraníc únie a schengenu. Solidaritu Rakúsku vyjadril aj líder strany Hlas-SD a nezaradený poslanec NRSR Peter Pellegrini.

"Razantne odsudzujem tento teroristický útok, ktorý bol zjavne dobre naplánovaný a ktorého cieľom bol aj útok na kresťanstvo, pretože sa konal v deň, ktorý je kresťanom tak veľmi blízky," skonštatoval Fico s tým, že hrozba teroristických útokov je čoraz väčšia. Potrebu vidí aj v razantnejších vyjadreniach k migrácii. Zopakoval, že strana nepodporí ani nový migračný pakt EÚ. Obsahuje podľa neho vágne vyjadrenia aj pri rovnováhe medzi zodpovednosťou a solidaritou.

Útok vo Viedni odsúdila aj mimoparlamentná opozícia. „Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám a blízkym nevinných obetí, rýchle uzdravenie raneným a čo najrýchlejšie vyšetrenie a potrestanie páchateľov tohto hrozného činu. Nenávisť nás nesmie rozdeliť!" zdôraznila na sociálnej sieti predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.



Hnutie KDH rovnako vyslovilo sústrasť pozostalým. „Kresťanská Európa už nemá a nesmie ďalej ustupovať! Musíme sa zomknúť proti každému zlu, ktoré chce podkopať naše základy!" zdôraznilo KDH.

Mimoparlamentná SNS doplnila, že ešte nikdy neboli tak blízko Slovenska sympatizanti Islamského štátu. "Tento útok nás utvrdzuje v tom, že si musíme chrániť naše hodnoty. Nie je nič horšie ako náboženský fanatik," uviedla SNS s tým, že podobné situácie majú viesť k spájaniu, aby sa predišlo ďalším možným hrozbám.

"Verím, že rakúskej vláde a príslušným orgánom sa podarí tento bezprecedentný čin rýchlo vyšetriť a páchateľov potrestať. Boj s terorizmom patrí medzi základné bezpečnostné výzvy EÚ a teroristický útok vo Viedni vnímam ako snahu nás zastrašiť," uviedol Pellegrini na sociálnej sieti.



"ĽSNS rezolútne odsudzuje brutálne džihádistické teroristické útoky, ktoré v posledných dňoch lomcujú celou Európou," uviedol europoslanec za ĽSNS Milan Uhrík. Rodinám obetí strana vyjadrila hlbokú sústrasť, ako aj podporu Rakúšanom. Poukázal aj na nedávne udalosti vo Francúzsku. Podobne ako Smer-SD hovorí strana o potrebe riešenia migračnej politiky a rovnako odmieta nový európsky imigračný pakt s "povinnou solidaritou".




J. Droba: Terorizmus nie je v demokratickej a liberálnej Európe akceptovateľný


Činy, k akým došlo v pondelok (2. 11.) večer v centre Viedne, nie sú v demokratickej a liberálnej Európe akceptovateľné. Zdôraznil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba v liste adresovanom starostovi a krajinskému predsedovi vlády Viedne Michaelovi Ludwigovi, v ktorom vyjadril sústrasť rodinným príslušníkom obetí.



"S hlbokým otrasom a veľkým zdesením som prijal neuveriteľnú správu o teroristickom útoku v centre Viedne. Hanebný čin, ktorý sa ma silno dotýka a znepokojuje, je potrebné najostrejšie odsúdiť," uviedol Droba v liste, v ktorom zároveň vyjadril presvedčenie, že Európa bude spoločne, rozhodne, všetkými prostriedkami brániť slobodu a demokraciu a bojovať proti islamskému terorizmu.