Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Minister Lajčák otvoril Mládežnícke fórum pre bezpečnejšiu budúcnosť

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mládežnícke fórum chce poukázať na nedostatky v súčasnom úsilí medzinárodného spoločenstva o mier a bezpečnosť.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Otázky právneho štátu, mieru, vzdelávania, životného prostredia, ľudských práv a bezpečnosti, technológií či ich úlohy v záujme bezpečnejšej budúcnosti sú témy dvojdňového Mládežníckeho fóra Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V pondelok ho v Bratislave otvoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

"Viac ako polovica svetovej populácie je mladšia ako 30 rokov, no stále má malú moc alebo vplyv. Netvorí politiku a v mnohých prípadoch je táto skupina obyvateľov na okraji," vyhlásil Lajčák vo svojom úvodnom vystúpení pred mládežníkmi a expertmi zo všetkých 57 účastníckych štátov, ale aj ázijských či stredomorských partnerov OBSE.

Mládežnícke fórum chce poukázať na nedostatky v súčasnom úsilí medzinárodného spoločenstva o mier a bezpečnosť. Jeho hlavnú úlohu zohráva diskusný dokument Perspectives 20 - 30. Vypracovala ho skupina 22 mladých odborníkov, ktorí odrážajú rodovú a geografickú rozmanitosť v oblasti OBSE a pochádzajú z rozmanitých prostredí, vrátane akademickej obce, občianskej spoločnosti, politiky a médií.

Podujatie uzatvoria v utorok (29. 10.).