Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister Lajčák si uctil pamiatku Štefana Osuského

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Osuský pôsobil dlhé roky aj v Spojených štátoch, kde najprv študoval a neskôr pracoval ako advokát, prednášal na univerzite a spolupracoval s československými exilovými organizáciami.

Washington 3. apríla (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák v utorok položil veniec k hrobu slovenského diplomata Štefana Osuského vo Washingtone. Urobil tak pri príležitosti nedávneho 130. výročia jeho narodenia.

Lajčák pre TASR povedal, že Osuský bol jedným z najvýznamnejších slovenských diplomatov, ktorý zohrával veľkú úlohu v československej i vo svetovej diplomacii a dodnes sa máme od neho čo učiť.

"Bol naším veľvyslancom v Londýne, v Paríži, podpisoval Trinanonskú dohodu. V čase, keď bolo Československo nútené kapitulovať po mníchovskej zrade, tak on ako veľvyslanec v Paríži odmietol vydať naše veľvyslanectvo Nemcom a jednoducho preukázal obrovskú odvahu a naozaj veľmi pevnú chrbtovú kosť," uviedol Lajčák a dodal, že súčasní slovenskí diplomati i verejnosť by mali o Osuskom vedieť viac.

Osuský pôsobil dlhé roky aj v Spojených štátoch, kde najprv študoval a neskôr pracoval ako advokát, prednášal na univerzite a spolupracoval s československými exilovými organizáciami.

Narodil sa 31. marca 1889 v Brezovej (dnes Brezová pod Bradlom) a zomrel v meste Herndon ležiacom neďaleko Washingtonu 27. septembra 1973 vo veku 84 rokov. Pochovaný je na historickom cintoríne Oak Hill vo Washingtone spolu s viacerými významnými politikmi, diplomatmi, podnikateľmi a filantropmi.

Spolupracovníčka TASR Michaela H. Janotová