Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Krajčí aj Mikas sú v karanténe, boli v kontakte s pozitívne testovaným

Na snímke sprava hlavný hygienik SR Ján Mikas a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Členovia pandemickej komisie, s ktorým boli členovia konzília v piatok (4. 9.), by sa nemali obávať.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) je v preventívnej karanténe po tom, čo bol v kontakte s pozitívne testovaným na COVID-19. Testovanie podstúpi v utorok (8. 9.) spolu s ostatnými členmi konzília, v ktorom pôsobí aj nakazený zamestnanec rezortu zdravotníctva. Minister o tom informoval na sociálnej sieti. Na karanténu upozornil portál Aktuality.sk.

"Žiaľ, jeden zamestnanec z ministerstva zdravotníctva, člen konzília epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov bol pozitívne testovaný na koronavírus. Vo štvrtok (3. 9.) sme s ním strávili niekoľko hodín na konzíliu," priblížil Krajčí. Počas celého pracovného stretnutia mali všetci podľa jeho slov rúška a pravidelne vetrali.



Minister hovorí, že pracovať bude z domu. V preventívnej izolácii zostávajú okrem neho aj ostatní členovia konzília. "Testovaní budeme v utorok. O výsledku vás budem informovať. Vzhľadom na opatrenia, ktoré sme dodržiavali, verím, že test bude negatívny," skonštatoval.

Členovia pandemickej komisie, s ktorým boli členovia konzília v piatok (4. 9.), sa podľa neho nemusia obávať. "Aj keby sme sa nakazili, na druhý deň ešte nemôžeme byť infekční. A tam sme tiež mali všetci počas celého rokovania rúška," dodal.


Hlavný hygienik SR J. Mikas je v preventívnej samoizolácii


Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa v súčasnosti nachádza v preventívnej samoizolácii. TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Testovať ho na ochorenie COVID-19 budú počas tohto týždňa.



MZ SR: Karanténa M. Krajčího neovplyvnila chod rezortu zdravotníctva


Karanténa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) nemá dosah na chod ministerstva. Zamestnanci vrátane šéfa rezortu pracujú z domu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová s tým, že Krajčí sa cíti dobre.

Krajčí je v preventívnej karanténe po tom, ako bol vo štvrtok (3. 9.) v kontakte s pozitívne testovaným na COVID-19. Na stretnutí mali všetci zúčastnení počas celého pracovného stretnutia rúška a pravidelne sa v miestnosti vetralo.

Eliášová doplnila, že člen konzília odborníkov - epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Na testoch bol preventívne v piatok (4. 9.), pretože mal vo štvrtok večer zvýšenú teplotu a pociťoval miernu únavu svalov.

"V kontakte s inými kolegami bol v predchádzajúce dni s rúškom, kolegov v kontakte zároveň nahlásil zamestnávateľovi, ako aj regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Z toho dôvodu bude 28 osôb, zamestnancov a spolupracovníkov ministerstva, preventívne testovaných na ochorenie COVID-19. Testovanie sa zrealizuje v najbližších dňoch," povedala hovorkyňa.

MZ SR zároveň od septembra pristúpilo k novému opatreniu pre svojich zamestnancov – nastaveniu možnosti práce z domu na niekoľko dní v mesiaci.

V samoizolácii sa nachádza aj hlavný hygienik SR Ján Mikas. Testovať na prítomnosť nového koronavírusu ho budú počas tohto týždňa.