Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Minister obrany a šéf EDA rokovali o možnosti posilnenia spolupráce

Jaroslav Naď, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Európska obranná agentúra je medzivládna organizácia pôsobiaca v rámci jednotného inštitucionálneho rámca Európskej únie pod politickým dohľadom Európskej rady.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) vo štvrtok rokoval s výkonným riaditeľom Európskej obrannej agentúry (EDA) Jiřim Šedivým. Témou stretnutia boli najmä možnosti posilnenia spolupráce medzi Slovenskom a agentúrou vrátane zapojenia slovenských podnikov domáceho obranného priemyslu. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Podpora a posilňovanie európskej spolupráce v oblasti obrany je aj pre našu krajinu dôležitou oblasťou, v rámci ktorej môžeme zlepšovať spôsobilosti našich ozbrojených síl a zároveň dopomôcť našim domácim podnikom presadiť sa v medzinárodnej konkurencii. To považujem za naozaj veľmi dôležitý faktor v ich celkovom rozvoji,“ skonštatoval minister obrany.

Šéf rezortu zároveň predstavil riaditeľovi EDA priority ministerstva vrátane modernizačných projektov ozbrojených síl. Ďalšími témami stretnutia boli aktivity agentúry v kontexte obranných iniciatív EÚ a prípravy strategických dokumentov pre rozvoj obranných spôsobilostí.

„V nadväznosti na prípravu Strategického kompasu EÚ a víziu dlhodobého rozvoja 2030 – 2035 sa diskusia zamerala na priority spolupráce Európskej obrannej agentúry s členskými štátmi a obranným priemyslom," doplnila hovorkyňa.

Výkonný riaditeľ EDA predstavil ministrovi projekty a prácu agentúry. Diskutovali tiež o Stálej štruktúrovanej spolupráci (PESCO), v rámci ktorej má Slovensko vlastný projekt EuroArtillery a participuje na ďalších šiestich projektoch.

S výkonným riaditeľom Európskej obrannej agentúry absolvujú vo štvrtok bilaterálne rokovania aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko a generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky Ministerstva obrany SR Martin Sklenár.

Európska obranná agentúra je medzivládna organizácia pôsobiaca v rámci jednotného inštitucionálneho rámca Európskej únie pod politickým dohľadom Európskej rady. Založili ju v roku 2004 s cieľom podporovať členské štáty v úsilí vylepšovať obranné spôsobilosti v oblasti krízového riadenia a udržania európskej bezpečnostnej a obrannej politiky tak v súčasnosti, ako aj pri budúcom rozvoji.