Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Minister obrany Naď rokoval s rumunskou veľvyslankyňou Ahrireovou

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR Jaroslav Novák

Diskusia sa venovala aj plneniu medzinárodných záväzkov, ktoré krajinám vyplývajú z členstva v EÚ a NATO.

Bratislava 20. júla (TASR) – V diskusii o aktuálnych otázkach obrany a bezpečnosti vrátane súčasných výziev v medzinárodnom prostredí potvrdili dnes na pôde rezortu obrany minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a veľvyslankyňa Rumunska Steluta Arhireová záujem o ďalší rozvoj a prehlbovanie spolupráce medzi oboma štátmi tak na bilaterálnej, ako aj multilaterálnej úrovni. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Úzke historické väzby medzi Slovenskom a Rumunskom, členstvo oboch štátov v EÚ a NATO tvoria vynikajúce podmienky na ešte intenzívnejší rozvoj spolupráce. Som veľmi rád, že som mohol pani veľvyslankyni predstaviť naše priority a taktiež prediskutovať možnosti posilnenia vzájomných vzťahov v politicko-vojenskej oblasti," uviedol po stretnutí šéf rezortu obrany.

Počas stretnutia vyzdvihol Naď účasť príslušníka rumunských ozbrojených síl v štruktúre Centra výnimočnosti NATO v Trenčíne pre oblasť likvidácie výbušných materiálov, ako aj diskusiu o spolupráci vzdušných síl oboch krajín v oblasti protivzdušnej obrany v rámci spoločných výcvikov a cvičení Severoatlantickej aliancie.

Okrem toho predstavil Ahrireovej modernizačné projekty ozbrojených síl a tiež plánovanú revíziu strategických dokumentov. Diskusia sa venovala aj plneniu medzinárodných záväzkov, ktoré krajinám vyplývajú z členstva v EÚ a NATO.