Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Minister obrany J. Naď si pozrel priestory Vojenského archívu v Trnave

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

V Trnave sídli Vojenský archív od roku 1967 v historickej budove, ktorú vojsko dostalo v roku 1780 po bývalej Trnavskej univerzite.

Trnava 15. októbra (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) vo štvrtok navštívil Vojenský archív – centrálnu registratúru v Trnave. Po prehliadke historického objektu, kde je uložených v nevyhovujúcich podmienkach 33,2 kilometra spisov, konštatoval, že rezort bude hľadať dostupné spôsoby, ako pomôcť súčasnému stavu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ako už pri mnohých útvaroch a súčastiach rezortu obrany, aj v Trnave spolu so štátnym tajomníkom rezortu Marianom Majerom skonštatovali, že infraštruktúra si bude vyžadovať investície do rekonštrukcie," doplnila Kovaľ Kakaščíková

V Trnave sídli Vojenský archív od roku 1967 v historickej budove, ktorú vojsko dostalo v roku 1780 po bývalej Trnavskej univerzite. Postavená bola v roku 1615. Do rozdelenia Československa archivoval všetky osobné spisy občanov bývalého Československa. Po rozdelení republiky sa v Trnave archivujú tieto spisy a utajované a neutajované registratúrne záznamy slovenských ozbrojených síl.

O výstavbe nového archívu sa hovorí už dlhú dobu, otázkou sa zaoberalo viacero ministrov obrany, prostriedky na vybudovanie modernej archívnej budovy sa zatiaľ nenašli. Trnava svojho času vyčlenila pre archív aj jeden zo svojich pozemkov. Medzitým bolo aktuálnym i presťahovanie sa do prenajatých priestorov mimo Trnavy, ale ani tento projekt sa nezrealizoval.