Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Minister obrany preveril stav 13. mechanizovaného práporu v Leviciach

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Jaroslav Naď zároveň ocenil, že práporová skupina z Levíc absolvovala v tomto roku certifikáciu mechanizovanej práporovej skupiny pod názvom Slovak Rifles.

Levice 17. decembra (TASR) - Stav infraštruktúry a techniky 13. mechanizovaného práporu v Leviciach Ozbrojených síl SR si vo štvrtok prišiel pozrieť minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Súčasťou jeho pracovnej návštevy bolo aj stretnutie so zástupcami spoločností domáceho obranného priemyslu.

Šéf rezortu obrany sa zaujímal aj o to, ako je možné zlepšiť podmienky výkonu služby vojakov. „Tak ako to zdôrazňujem pri každej návšteve vojenského útvaru, aj dnes platí, že v otázkach zlepšenia podmienok výkonu služby profesionálnych vojakov nemienime sedieť so založenými rukami, práve naopak, pri každom jednom výjazde sa aktívne zaujímam o to, ako môže vedenie rezortu aj v tejto oblasti posunúť veci vpred,“ skonštatoval Naď.

Minister obrany zároveň ocenil, že práporová skupina z Levíc absolvovala v tomto roku certifikáciu mechanizovanej práporovej skupiny pod názvom Slovak Rifles. „Tým potvrdila pripravenosť a možnosť nasadenia v rámci štandardov NATO,“ zdôraznil Naď.

Na stretnutí so zástupcami domáceho obranného priemyslu minister informoval o cieľoch a prioritách rezortu. Tými sú podľa jeho slov predovšetkým podpora, rozvoj a revitalizácia zbrojárskych spoločností. Ako pripomenul, spoluprácu môže zefektívniť aj nová dohoda, ktorú tento týždeň uzavrelo Ministerstvo obrany SR so Združením bezpečnostného a obranného priemyslu SR.

Levický 13. mechanizovaný prápor plní úlohy zabezpečenia obrany SR ako súčasť 1. mechanizovanej brigády a podieľa sa tiež na plnení asistenčných úloh na území Slovenska. Ich cieľom je pomoc civilným orgánom, organizáciám a obyvateľstvu pri plnení úloh v čase výnimočného alebo núdzového stavu, pri ktorom sú ohrozené životy, zdravie a majetok osôb.