Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Krajniak má záujem naďalej podporovať obnovu kultúrneho dedičstva

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR Pavel Neubauer

Minister to uviedol v reakcii na výzvu Združenia Zachráňme hrady na pokračovanie projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) má eminentný záujem pokračovať v podpore obnovy kultúrneho dedičstva zapojením nezamestnaných aj v budúcom roku. V reakcii na výzvu Združenia Zachráňme hrady na pokračovanie projektu "Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva" to pre TASR uviedla hovorkyňa ministra Eva Rovenská.

Pripomenula, že projekt sa končí v roku 2020. "V súčasnosti rezort nedisponuje potrebnými finančnými prostriedkami. Keďže garantom obnovy kultúrnych pamiatok je Ministerstvo kultúry (MK) SR, minister Krajniak sa obráti na ministerku kultúry, aby požiadala rezort financií o pridelenie dodatočných finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu," uviedla Rovenská.

Doplnila, že na pokrytie ročných nákladov pre zapojenie približne 600 nezamestnaných je potrebných päť miliónov eur. "Náklady sú spojené s preplatením celkovej ceny práce, stravného, úrazového poistenia, osobných pracovných prostriedkov či poplatkov za lekársku prehliadku," dodala hovorkyňa ministra.

"MK SR bude aj v roku 2021, napriek komplikovanej situácii spojenej s dosahmi pandémie ochorenia COVID-19, pokračovať v podpore tohto dlhoročného projektu. Na začiatku decembra 2020 ministerstvo vyhlásilo výzvy v programe Obnovme si svoj dom vrátane podprogramu 1.4. Výzvy budú otvorené do 29. januára 2021. Podarilo sa udržať aj disponibilný objem finančných prostriedkov," informovala hovorkyňa ministerstva Zuzana Viciaňová.

Signatári výzvy upozornili, že MK SR zverejnilo výzvu na podávanie žiadostí o dotácie v programe Obnovme si svoj dom na rok 2021, no doposiaľ neeviduje dohodu s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR o financiách na pokrytie mzdových nákladov.

"V budúcom roku môžeme predpokladať ťažkú situáciu, čo sa týka zamestnanosti na Slovensku. Projekt zapojenia nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva je pritom overený, dlhoročný a veľmi úspešný aj vďaka nadšencom, ktorí pri projektoch pracujú bezplatne. Podporujú ho aj riaditelia regionálnych úradov práce," píše vo výzve 40 signatárov – členov občianskych združení, starostov obcí a primátorov miest.

Projekt na Slovensku funguje od roku 2011. "Každý rok sa v rámci projektu dokáže uplatniť 550 až 600 uchádzačov o zamestnanie z úradov práce. Čo predstavuje náklady približne 3,5 milióna eur pre spolu asi 30 hradov. Ak by sa práce na obnove hradov vykonávali len dodávateľsky stavebnou firmou, táto suma by postačovala na obnovu sotva dvoch až troch hradov," vysvetlili signatári výzvy.