Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Minister školstva B. Gröhling podáva demisiu

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) počas tlačového brífingu po 86. rokovaní vlády SR, kde ohlásil svoju demisiu v Bratislave 24. marca 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vo štvrtok ju dá do rúk prezidentky.

Bratislava 24. marca (TASR) - Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) podáva demisiu. Informoval o tom v stredu počas rokovania vlády. Verí, že sa podarí vytvoriť priestor na rekonštrukciu vlády a upokojenie situácie. Dodal, že školstvo preňho bolo aj ostáva prioritou.

Vo štvrtok (25. 3.) odovzdá demisiu o 14.00 h prezidentke Zuzane Čaputovej. Na rokovaní vlády sa rozlúčil s kolegami, učiteľmi aj zamestnancami škôl. "Myslím si, že teraz je načase, aby sa vytvoril priestor, aby sa zastabilizovala situácia tak ako vo vláde, tak aj v Národnej rade (NR) SR. Preto mi dovoľte oznámiť, že podávam demisiu na funkciu ministra školstva," uviedol s tým, že ide o jeho osobné rozhodnutie a hovorí zatiaľ sám za seba.



Nepovedal, či SaS odíde z koalície. Na všetky otázky chcú odpovedať spoločne so šéfom strany Richardom Sulíkom a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS) vo štvrtok. "Budeme odpovedať na absolútne všetky otázky, ktoré by mohli nastať, keďže traja ministri za SaS podávajú demisiu, tak to ovplyvňuje aj ten ďalší chod," ozrejmil. Poznamenal, že na utorkovej (23. 3.) republikovej rade si dohodli ďalší postup a sú v tom jednotní.

"Som veľmi vďačný za to, že som dostal možnosť, aby sme naštartovali zmeny vo vzdelávaní, aby sme posunuli školstvo do 21. storočia," dodal s tým, že posledné týždne robili maximum pre to, aby sa situácia nepreniesla do škôl a mohli sa po Veľkej noci otvárať ďalšie ročníky skôr.

SaS už skôr avizovala, že dáva premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO) do stredy ultimátum na to, aby odišiel z funkcie. Predseda SaS Richard Sulík už podal demisiu v utorok. Urobil tak po tom, ako premiér Matovič v nedeľu (21. 3.) oznámil ochotu odísť z funkcie a pôsobiť ako člen vlády. Určil si na to viacero podmienok, jednou z nich bol aj odchod Sulíka z vlády.

Sulík skonštatoval, že ak do stredy neodíde Matovič z postu premiéra, podajú demisiu aj ďalší ministri nominovaní stranou SaS. Okrem Gröhlinga je nominantom SaS aj šéf diplomacie Ivan Korčok. SaS zároveň hrozí odchodom z koalície. Prezidentka po viacerých demisiách ministrov vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie.