Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister školstva dnes ocenil 15 vedcov a štyri výskumné tímy

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič odovzdal ceny ministra za vedu a techniku za rok 2013 v Centre vedecko-technických informácií SR na Lamačskej ceste v Bratislave vo štvrtok 14. novembra 2013. Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič (vpravo) odovzdáva cenu v kategórii Osobnosť vedy a techniky prof. Ľudovítovi Kupčovi z VÚJE, a. s. Trnava. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Slávnostným odovzdávaním cien vyvrcholil jubilejný 10. ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku.

Bratislava 14. novembra (TASR) - Slovenskí vedci a výskumné tímy si dnes od ministra školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča (Smer-SD) prevzali ocenenie za ich prácu a vedecké výsledky.

Ocenenie od šéfa rezortu získalo celkovo 15 vedeckých osobností a štyri výskumné tímy v štyroch kategóriách, a to Osobnosť vedy a techniky, Vedecko-technický tím roka, Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov a Celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky. Laureátov navrhla odborná komisia na základe nominácií reprezentantov jednotlivých sektorov výskumu a vývoja.

"Pre mňa je veľkou poctou získať ocenenie za prácu, ktorá ma baví v takom príjemnom tíme vo Výskumnom ústave potravinárskom," povedala Kristína Kukurová, ktorá získala ocenenie v kategórii Osobnosť vedy a techniky do 35 rokov. Mladá vedkyňa sa v ústave venuje výskumu eliminovania akrylamidu v potravinách. "Je to relatívne novodobý kontaminant, jeho prítomnosť je známa niečo nad desať rokov," objasnila ocenená vedkyňa. Ústav študuje, ako tento akrylamid vzniká, ako sa dá zredukovať a v súčasnosti spolupracuje aj s výrobcami, ktorým pomáha znižovať hladinu tejto látky v ich výrobkoch.



"Mediálna sféra často hovorí o celebritách, ale nehovorí o tých, ktorí skutočne dni a noci tvárnia nové a nové poznatky, obetavo pracujú často nedocenení a vytvárajú hodnoty nielen pre súčasnosť, ale aj pre budúcnosť našej civilizácie," povedal pri oceňovaní Čaplovič. Veda a technika sa podľa neho potýka s mnohými problémami, a to najmä nedostatkom mladých ľudí. Politici by podľa neho tejto sfére mali venovať čoraz viac pozornosti. "Nielen verbálnym cvičením alebo písaním rôznych traktátov," dodal. Dnešné oceňovanie vedcov je však podľa ministra svedectvom toho, že slovenská veda má okrem problémov aj úspechy.



Počas slávnostného aktu boli udelené aj ďalšie ocenenie - Cena M. R. Štefánika za najväčší prínos v oblasti bilaterálnej slovensko-francúzskej vedecko-technickej spolupráce za rok 2013, Cena Slovenskej rektorskej konferencie za umenie 2013, Propagátor vedy a techniky za rok 2013 a Cena Aurela Stodolu.

Slávnostným odovzdávaním cien vyvrcholil jubilejný 10. ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku.