Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Minister vnútra R. Mikulec ostáva vo funkcii, plénum ho neodvolalo

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO) a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas hlasovania o vyslovení nedôvery členovi vlády SR ministrovi vnútra SR Romanovi Mikulcovi (OĽaNO) na rokovaní 72. schôdze NR SR v Bratislave 20. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo len 58 poslancov zo 145 prítomných. Proti návrhu bolo 48 zákonodarcov a 39 sa zdržali.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR ho v utorok neodvolali. Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo len 58 poslancov zo 145 prítomných. Proti návrhu bolo 48 zákonodarcov a 39 sa zdržali.

Opätovné odvolávanie Mikulca v parlamente inicioval opozičný Smer-SD. Predseda strany Robert Fico hovoril o podozreniach z rodinkárstva a údajného zasahovania ministra do vyšetrovaní Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Hovorí o politicky motivovaných vyšetrovaniach voči nemu a ďalším osobám. Mikulec argumenty opozície odmietol. Vláda s návrhom na jeho odvolanie nesúhlasila.

Mikulec sa po hlasovaní poďakoval poslancom za podporu s tým, že jeho rezort ešte čakajú viaceré výzvy. Poukázal aj na rastúcu dôveru občanov v políciu. Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš podotkol, že opozícii sa ani po siedmy raz nepodarilo Mikulca odvolať. "Napriek tomu polícia stále koná, má rozviazané ruky. Spravodlivosť na Slovensku funguje," uviedol. Tvrdí tiež, že rešpektuje slobodné hlasovanie a to, že sa poslanci z klubu OĽANO Peter Kremský a Kristián Čekovský pri odvolávaní Mikulca zdržali. Rešpektujú podľa jeho slov aj to, že štyria poslanci Sme rodina hlasovali za odvolanie ministra.