Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Minister vnútra Šutaj Eštok ostáva vo funkcii, poslanci ho neodvolali

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) prichádza na 6. rokovanie vlády SR v Bratislave 29. novembra 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Premiér Robert Fico (Smer-SD) deklaroval, že minister má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Šutaj Eštok trval na tom, že pri postavení vyšetrovateľov mimo služby konal zákonne.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ostáva vo funkcii. Za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo v stredu len 61 poslancov Národnej rady (NR) SR zo 136 prítomných. Na odvolanie bolo potrebných 76 hlasov. Opozícia chcela ministra odvolať za čistky vo vedení polície, ako aj za porušovanie zákona pri postavení vyšetrovateľov mimo služby. Vláda s vyslovením nedôvery nesúhlasila. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) po hlasovaní ukončil 4. schôdzu NR SR.

O návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi začalo plénum rokovať vo štvrtok (23. 11.). Opozícia tvrdila, že minister porušil zákon, keď nekomunikoval s úradom na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti pri rozhodnutí o postavení vyšetrovateľov mimo služby, pričom títo mali status chráneného oznamovateľa. Kritizovala tiež opatrenia na slovensko-maďarských hraniciach, ktoré považuje za divadlo.





Premiér Robert Fico (Smer-SD) deklaroval, že minister má jeho dôveru a vláda s návrhom na odvolanie nesúhlasí. Šutaj Eštok trval na tom, že pri postavení vyšetrovateľov mimo služby konal zákonne. Podčiarkol, že spomínaní vyšetrovatelia sú naďalej obvinení, preto sú postavení mimo služby. Návrh na jeho odvolanie označil za neopodstatnený a argumenty opozície za frašku.