Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Minister zahraničia Káčer nechce hodnotiť novú taliansku vládu dopredu

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer počas tlačovej konferencie po návrate zo 77. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, 26. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

"Určite sa nič nezmení na tom, že Taliansko zostáva pre nás zásadným partnerom v Európskej únii, je to významná krajina, veľký hráč a absolútne spoľahlivý spojenec v rámci NATO, skonštatoval Káčer.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer nechce hodnotiť novú taliansku vládu dopredu, podľa predvolebnej rétoriky jednotlivých hráčov. Počkať si podľa neho treba na konkrétne zloženie kabinetu a vládny program. Uviedol to v reakcii na výsledky volieb v Taliansku, v ktorých najviac hlasov získala krajne pravicová strana Bratia Talianska Giorgie Meloniovej.

"Určite sa nič nezmení na tom, že Taliansko zostáva pre nás zásadným partnerom v Európskej únii, je to významná krajina, veľký hráč a absolútne spoľahlivý spojenec v rámci NATO. Nikto z tých, ktorí by mali zostavovať vládu, takéto priority nespochybnil," skonštatoval Káčer na pondelkovej tlačovej konferencii.

Minister sa vyjadril aj k situácii v Maďarsku, ktorému hrozí krátenie eurofondov v dôsledku porušovania zásad právneho štátu a nedostatkov v boji proti korupcii. Je presvedčený, že krajine sa podarí v spolupráci s Európskou komisiou vyriešiť predložené výhrady a k zablokovaniu prostriedkov nepríde.