Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Minister zdravotníctva: Epidemiologická situácia v SR sa zlepšuje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet výjazdov sanitiek celkovo klesá, pričom v niektorých krajoch je situácia stabilná.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Epidemiologická situácia na Slovensku sa zlepšuje. Klesá počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, počet hospitalizovaných pacientov, ako aj počty denných príjmov v nemocniciach. Menej je tiež ľudí vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu a klesá aj počet výjazdov sanitiek. Po rokovaní vlády o tom v stredu informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Počty pozitívnych prípadov podľa jeho slov klesajú pri PCR i antigénovom testovaní. "Až na bratislavské okresy klesá aj sedemdňová incidencia," priblížil minister.

Subvariant omikron BA.2. bol podľa posledných údajov prítomný v takmer 90 percentách sekvenovaných vzoriek. "V tejto chvíli je prítomný určite v takmer 100 percent sekvenovaných vzoriek," skonštatoval Lengvarský.



Počet výjazdov sanitiek celkovo klesá, pričom v niektorých krajoch je situácia stabilná. "Aktuálne je v nemocniciach 1908 pacientov, UPV takisto klesá na dnešnú úroveň 60 pacientov," priblížil. Dodal, že pacienti s primárnou diagnózou COVID-19 majú menej ako polovičné zastúpenie v rámci hospitalizácií. "Výrazne stúpa počet pacientov, u ktorých bol COVID-19 diagnostikovaný ako druhá diagnóza," ozrejmil.

Lengvarský dodal, že v súvislosti s prípadným ďalším uvoľňovaním opatrení má vo štvrtok (7.4.) zasadnúť konzílium odborníkov. "Na stole" je podľa neho otázka potreby nosenia rúšok resp. respirátorov v interiéroch. "Treba rátať s tým, že na miestach, ako sú nemocnice či zariadenia sociálnych služieb, budú naďalej potrebné," dodal.