Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Minister Žiga vyzýva opozíciu, aby podporila ústavný zákaz vývozu vody

Na snímke minister životného prostredia SR Peter Žiga. Foto: TASR/Michal Svítok

SDKÚ-DS vyzýva Smer-SD na stiahnutie novely vodného zákona. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.



Bratislava 9. júla (TASR) - Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) vyzýva opozíciu, aby podporila novelu Ústavy SR, ktorou chce vláda zakázať vývoz vody do zahraničia. Právna norma ešte nie je napísaná, mala by prísť na budúci týždeň. Minister to avizoval dnes v parlamente.

Novelou ústavy reaguje vláda na kritiku opozície, ktorá upodozrieva kabinet, že chce privatizovať vodu. Kritika súvisí s novelou vodného zákona, ktorá má umožniť vláde zakázať vývoz vody do zahraničia.

Žiga kritiku nechápe, tvrdí, že vláda vodu privatizovať nejde, práve naopak. "Ako prvá vláda ju povyšujeme na strategickú surovinu. To doteraz nikto neurobil," vyhlásil minister s tým, že zákaz mieni dať vláda aj do ústavy.

Nazdáva sa, že opozícia kritizuje aj preto, lebo vláda asi stúpila niekomu na otlak. "Oni nehovoria, zakážte vývoz vody. Hovoria, stiahnite zákon, aby platili súčasné pravidlá," poukázal Žiga.



Dodal, že v súčasnosti neexistuje obmedzenie, ktoré by zakázalo vývoz vody do zahraničia. Navyše rozhoduje o tom regionálny úradník, pričom po novom by mala mať posledné slovo vláda. Opozície sa minister pýta, koho záujmy teda chráni.

SDKÚ-DS vyzýva Smer-SD na stiahnutie novely vodného zákona

Opozičná SDKÚ-DS vyzýva stranu Smer-SD, aby stiahla návrh novely vodného zákona. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. Výzvu adresoval len pár minút pred hlasovaním v Národnej rade SR o posunutí právnej normy do druhého čítania. SDKÚ-DS prišli na tlačovú konferenciu podporiť aj Martin Chren a Edita Pfundtner (obaja nezaradení).

"Ak má Smer-SD úprimný záujem o regulovaný biznis s vodou tak, aby na tom mohla SR bohatnúť ako celok, nech stiahne návrh zákona. My sme pripravení rokovať o nových podmienkach, ako chrániť vodu aj ústavnou formou," deklaroval Frešo. On sám je presvedčený, že navrhovaná novela umožní biznis s vodou a neumožní, aby Slovensko, ak má skutočne prebytok pitnej vody, na tom bohatlo. "Umožňuje však, aby na tom bohatli jednotlivci s licenciami," dodal Frešo.

Podľa aktuálneho znenia novely má vláda získať kompetenciu obmedziť alebo zakázať vývoz vody do zahraničia. Toto ustanovenie však čakajú zmeny. Do hry totiž vstúpi aj novela Ústavy SR, v ktorej chce Smer-SD zakázať vývoz vody do zahraničia okrem humanitárnych situácií. Aj preto príde definitívne hlasovanie o novele vodného zákona až po tom, ako bude jasný osud zmeny ústavy.

Avízo zmien v najvyššom zákone štátu, ktoré prejdú len s podporou aspoň časti opozície, prišlo po rozsiahlej kritike opozície aj mimovládnych organizácií, podľa ktorých je za novelou ambícia privatizovať vodu. Envirorezort aj s premiérom Robertom Ficom to od začiatku odmietali.
.



Antal: Zásadne odmietam obchodovanie s vodou, bude znamenať viac než nafta

Ústavnú ochranu vody podporil profesor Jaroslav Antal z Katedry biometeorológie a hydrológie Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre, podľa ktorého voda bude mať väčšiu hodnotu, než má dnes nafta. Zareagoval tak na dnešné vystúpenie ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) v Národnej rade (NR) SR, v ktorom vyzval poslancov, aby podporili zmenu Ústavy SR. Smer-SD chce ešte pred definitívnym schválením novely zákona o vodách zmenou Ústavy SR zakázať vývoz vody do zahraničia okrem humanitárnych situácií.

"Treba si uvedomiť, a to hovorím aj študentom na prednáškach, že každé štyri sekundy zomrie na tejto planéte aj z nedostatku pitnej vody človek, počet prípadov stúpa. Treba si uvedomiť, že síce dve tretiny Zeme pokrývajú moria a vodné toky, z týchto 100 % vodných zásob však len asi 2,5 % tvorí pitná voda a z toho až takmer 70 % sa koncentruje v ľadovcoch a zvyšných 30 % v podzemných vodách. V jazerách je len približne 0,26 % celej zásoby pitnej vody na Zemi," zdôraznil Antal.

Obchodovanie s pitnou vodou preto Antal zásadne odmieta. "Rovnako ako aj obchodovanie so vzduchom či pôdou – teda so všetkým, čo má slúžiť všetkým. Mária Terézia sprístupnila urbárnikom lesy, rozdelila medzi nich pôdu, a my sme znovu začali stavať ploty," poznamenal.