Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Minister životného prostredia J. Budaj odvolal riaditeľa envirofondu

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR - Jakub Kotian

Riadením bude dočasne poverená Timea Sujová, súčasná vedúca odboru implementácie projektov a finančného riadenia envirofondu.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v utorok odvolal riaditeľa Environmentálneho fondu Petra Kalivodu. Riadením bude dočasne poverená Timea Sujová, súčasná vedúca odboru implementácie projektov a finančného riadenia envirofondu. Minister o tom informoval na tlačovej konferencii.



Minister kritizoval predošlú radu envirofondu za netransparentnosť pri udeľovaní dotácií, hovoril o politickom a straníckom protekcionizme. Poukazuje nielen na trestnoprávnu rovinu skutkov, pre ktoré ministerstvo životného prostredia podalo trestné oznámenia, ale aj etickú stránku konania.

"Tento rok vzhľadom na krátkosť času dotiahneme veci tak, ako boli sľúbené a schválené," priblížila predsedníčka rady envirofondu a generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Daša Turbová. Ide približne o 370 projektov. Vzhľadom na aktuálnu situáciu im predĺžia termín realizácie do 21. decembra, namiesto pôvodného novembrového termínu.

Do 31. augusta plánuje rada envirofondu vyhlásiť výzvu na dotácie na budúci rok. Prostriedky sa podarilo zvýšiť na minimálne 30 percent z predaja dražieb emisných kvót, čo bude predstavovať niekoľko desiatok miliónov eur navyše pre samosprávy, povedala Turbová s tým, že ide o veľký úspech.

K zlepšeniu procesu rozdeľovania dotácií má prispieť viacero opatrení. Turbová hovorí napríklad o kontrole štyroch očí, novom nastavení hodnotiacich kritérií a zavedení elektrického podávania žiadostí o dotáciu. Potrebná bude zmena vyhlášky a smernice.

MŽP SR podalo v auguste trestné oznámenia, keď v rámci auditu zistilo, že niektorí pracovníci envirofondu navádzali starostov obcí na predkladanie vedome nepravdivých informácií v rámci projektov financovaných z dotačných schém envirofondu.