Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ministerka kultúry stojí za novinármi Denníka N

Na archívnej snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová. Foto: TASR – Martin Baumann

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová považuje obvinenia novinárov za súčasť zápasu za očistu Slovenska a právny štát.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) stojí za obvinenými novinármi Monikou Tódovou a Konštantínom Čikovským. "Novinári musia mať väčší stupeň ochrany, ak majú prinášať investigatívne spravodajstvo a nesmú sa báť poukázať na zločiny, ktoré sa dejú v tomto štáte. Štát ich má chrániť, a nie sa nečinne prizerať, ako to bolo pri vražde Jána Kuciaka," povedala.

"Informácie, ktoré novinári Monika Todová a Konštantín Čikovský priniesli po smrti ich kolegu, Jána Kuciaka, boli zverejnené vo verejnom záujme. Považujem za mimoriadne dôležité, aby spoločnosť poznala pravdu vtedy, a strážila tých, čo ju prinášajú, aj dnes," reagovala poslankyňa Národnej rady SR a predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (klub Sas). Obvinenie považuje za útok na slobodu tlače aj poslanec NR SR Ondrej Dostál (klub SaS).

Obvinenie podľa poslanca a člena parlamentného výboru pre kultúru a médiá Romana Foltina (SaS) "zaváňa" účelovým postupom. "Navyše deje sa to v čase, keď kauzy typu Gorila sú zastavené. Je preto na mieste pochybovať, či nejde o nič iné, ako o snahu umlčať nezávislých novinárov," poznamenal.

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová považuje obvinenia novinárov za súčasť zápasu za očistu Slovenska a právny štát. Poslanec parlamentu a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga považuje stíhanie novinárov za ich investigatívnu činnosť za bezprecedentný krok, ktorý v demokratických krajinách nemá obdobu a ničí demokratický štát.

Na archívnej snímke poslanec NR SR Juraj Šeliga.
Foto: TASR Jaroslav Novák


„Úlohou novinárov je zverejňovať dôležité informácie, ktoré sú vo verejnom záujme. Z obvinenia žurnalistov mám preto pocit, že sa zamieňa vinník za obeť. Novinári sú totiž stíhaní za to, že napísali pravdu," uviedol predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO). Orgány prokuratúry by mali podľa neho obvinenie dôveryhodne vysvetliť a zdôvodniť.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) označil obvinenie novinárov za neprijateľné. "Kým Peter 'Ďateľ' Tóth zjavne páchal trestnú činnosť v prospech Kočnera a spol. a naďalej sa vyhráža kadekomu po sociálnych sieťach a uráža a osočuje, a pritom si behá na slobode, tak novinári, ktorí dlhodobo bojujú proti korupcii a za spravodlivosť na Slovensku, sú nezmyselne obvinení," uviedol. Deklaroval, že za novinármi stojí a verí vo víťazstvo spravodlivosti.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková hovorí o otázke, či orgány činné v trestnom konaní rozumejú úlohe novinára v demokratickej spoločnosti. "Jednou z odpovedí je aj zrušenie tohto obvinenia," dodala s tým, že vražda novinára a jeho snúbenice bola enormný zásah do demokracie, preto považuje za prirodzené a nevyhnutné, aby bolo vyšetrovanie a trestné konanie pod dohľadom novinárov. "Z tohto uhla pohľadu sa treba pozerať aj na dodržiavanie mlčanlivosti v rámci trestného konania," poznamenala s tým, že ide o výnimočnú situáciu súvisiacu s ochranou slobody prejavu a tlače. Pripomenula, že sú to základné princípy demokracie.

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.
Foto: TASR – Martin Baumann


Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) obvinenie novinárov za plnenie svojej práce odmieta a považuje ho za ďalšie z radu zastrašovaní. Pripomenul, že sloboda slova a novinárskej práce sú jedným z pilierov demokracie.

"Som presvedčený, že bez nezávislej investigatívy by sme sa nikdy nedozvedeli, kto nám tu vládol 12 rokov. Práve preto stojím za obvinenými novinármi," reagoval poslanec Národnej rady SR a zastupujúci predseda parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Peter Pollák (OĽANO).

Polícia obvinila novinárov Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Obvinenie má podľa Denníka N súvisieť s odkrytím totožnosti Petra Tótha ako utajeného svedka v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.