Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ministerka kultúry vymenovala novú riaditeľku menšinového fondu

Alena Kotvanová, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vymenovať Alenu Kotvanovú ako novú riaditeľku fondu odporučila ministerke kultúry sedemčlenná výberová komisia.

Bratislava 19. júla (TASR) - Nová štatutárka Fondu na podporu kultúry národnostných menšín (KULT MINOR) Alena Kotvanová nastúpi do funkcie od 1. augusta. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) preto dočasne poverila riadením verejnoprávneho fondu jeho ekonomickú riaditeľku Dagmar Čerťanskú. TASR o tom informoval Michal Hajtol z Ministerstva kultúry (MK) SR.

Vymenovať Kotvanovú ako novú riaditeľku fondu odporučila ministerke kultúry sedemčlenná výberová komisia. Do výberového procesu dostal rezort kultúry štyri prihlášky. Počas verejného vypočutia 22. júna sa členom komisie a verejnosti nakoniec predstavili traja kandidáti. Po zhodnotení všetkých kritérií a na základe bodového hodnotenia sa na prvom mieste umiestnila Kotvanová.

Nová riaditeľka sa stihla stretnúť s bývalým riaditeľom fondu Norbertom Molnárom. Dohodli sa na ďalšom spoločnom postupe, aby mohol verejnoprávny fond ďalej fungovať vo svojom bežnom režime.

Kotvanová pôsobí od roku 2013 v Úrade splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, predtým pôsobila ako riaditeľka kancelárie splnomocnenca, neskôr ako riaditeľka odboru postavenia a práv národnostných menšín. Zároveň zastáva funkciu tajomníčky Výboru pre národnostné menšiny a etnické skupiny. Počas pôsobenia v úrade pripravovala alebo koordinovala prípravu šiestich Správ o postavení a právach národnostných menšín, piatich Správ o stave používania jazykov národnostných menšín na území SR či Akčného plánu na ochranu práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám na roky 2016 – 2020.

Fond na podporu kultúry národnostných menšín je nezávislá verejnoprávna inštitúcia, ktorej poslaním je podporovať a stimulovať kultúru národnostných menšín v oblasti kultúrnych a vedeckých aktivít národnostných menšín najmä vytváraním podporných mechanizmov na tvorbu a šírenie kultúrnych a vedeckých hodnôt. Realizáciou svojho poslania KULT MINOR prispieva k uskutočňovaniu kultúrnej politiky SR a Európskej únie v oblasti podpory rozvoja národnostných menšín.