Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerka Žitňanská nebude pokračovať v budúcej vláde

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská. Foto: TASR - Marko Erd

Žitňanská to uviedla vo svojom stanovisku po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že podá demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho podmienky.

Bratislava 14. marca (TASR) - Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská nebude pokračovať v budúcej vláde. Uviedla to pre TASR vo svojom stanovisku po tom, ako premiér Robert Fico (Smer-SD) oznámil, že podá demisiu, ak prezident SR Andrej Kiska akceptuje jeho podmienky.

"Postoj ministerky Lucie Žitňanskej, že nestačí len odchod ministra vnútra, ale musí prísť aj k zmene na poste premiéra, bol verejne známy. Súhlasí preto aj s dnešným rozhodnutím predsedníctva strany Most-Híd. V budúcej vláde sa rozhodla už nepokračovať," píše sa v stanovisku, ktoré poskytol Žitňanskej hovorca Peter Bubla.

"Vzhľadom na ďalší vývoj a vznik novej situácie predsedníctvo strany na základe mandátu od Republikovej rady odsúhlasilo navrhnuté riešenie súčasnej politickej situácie, pričom sa s ním stotožnil aj celý poslanecký klub Mosta-Híd," informovala o záveroch predsedníctva hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár.

S odstúpením Roberta Fica vzniká podľa strany priestor na upokojenie atmosféry v spoločnosti a krajine. "Vznikla príležitosť na vytvorenie novej dôveryhodnej vlády s novým premiérom na jej čele. Úlohou nového premiéra s novou zodpovednosťou bude upokojenie situácie. Most-Híd je pripravený na konštruktívnu debatu o budúcnosti krajiny," doplnila.



F. Šebej aktuálnu situáciu zatiaľ nekomentuje, na odpoveď si chce dať čas


Na snímke poslanec NR SR František Šebej (Most-Híd).
Foto: TASR/Jakub Kotian

František Šebej z Mosta-Híd nateraz nechce komentovať aktuálnu politickú situáciu. Tvrdí, že sa k nej vyjadrí neskôr. "Odpoviem na to neskôr, majte, prosím, pochopenie," napísal v SMS odpovedi TASR v stredu večer.

Šebej sa v stredu okolo obeda vyjadril, že stanovisko Republikovej rady Mosta-Híd je jednoznačné, "a to, že buď padne dohoda na predčasných voľbách, alebo bugárovci odchádzajú z koalície".

"Toto je problém na Slovensku, že vzdelávanie je nedostačujúce, teda nevedia čítať s porozumením," povedal Šebej. Na otázku, čo by Most-Híd urobil, ak by došlo k výmene premiéra, Šebej odvetil, že by to záviselo na tom, kto bude nový predseda vlády. "Ale naše uznesenie republikovej rady s tým nepočíta. To počíta s tým, že buď budú predčasné voľby, alebo odchádzame z vlády," dodal.