Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany chce predať vojenské bunkre v Petržalke

Na snímke z 15.apríla 2009 člen Klubu priateľov vojenskej histórie Martin Šiatkovský (vpravo) pred bunkrom v Kopčanoch počas rekonštrukcie bojov 1.svetovej vojny. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Štyri bunkre ministerstvo ponúkne v elektronickej aukcií. Ich cena sa pohybuje od 17.100 do 23.500 eur.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Armáda sa chce zbaviť petržalských vojenských bunkrov, ktoré československá armáda postavila pred druhou svetovou vojnou.

Okrem nich by z evidencie ozbrojených síl mali byť vyňaté aj ľahké opevnenia na Záhorí a železobetónové kryty po celom území Slovenska. Podľa dokumentu Biela kniha o obrane SR ide o desiatky vojenských objektov.

"V čase spracovania Bielej knihy o obrane SR bolo zadefinovaných 180 objektov, ktoré chce Ministerstvo obrany (MO) SR opustiť. Medzi týmito objektmi boli takzvané stále ťažké opevnenia na území Bratislavy-Petržalky, stále ľahké opevnenia na Záhorí a železobetónové kryty na celom území Slovenska," povedala TASR hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Dodala, že je pripravený ďalší zoznam objektov, v ktorých je potrebné urobiť dislokačný prieskum a posúdiť, ako sa využívajú.

Štyri bunkre ministerstvo ponúkne v elektronickej aukcií. Ich cena sa pohybuje od 17.100 do 23.500 eur.

"Podľa mňa je to rozumnejšie predať, aby to kúpili takí ľudia, ktorí majú k tomu vzťah," povedal Miroslav Košírer z občianskeho združenia Zachráňme petržalské bunkre. Podľa neho by pri predaji takýchto objektov malo byť stanovené, na aké účely budú tieto objekty použité, pretože ide o kus histórie.

"Celkovo je v tejto oblasti 13 bunkrov plus veliteľské," povedal Košírer. Podľa neho boli dlhé roky bunkre obývané bezdomovcami a narkomanmi. Niektoré z nich už dobrovoľníci zrekonštruovali a vyčistili.

"MO SR v súčasnosti využíva približne 55 percent z celkového počtu objektov vo svojej správe. Vzhľadom na rôznorodosť objektov od kasárenských celkov až po kryty a brody má tento údaj malú vypovedaciu hodnotu," informovala Balleková. S prebytočným nehnuteľným majetkom štátu je podľa nej MO SR povinné nakladať v súlade so zákonom o správe majetku štátu a zákonom o prevode vlastníctva nehnuteľného majetku vo vlastníctve SR na obec alebo vyšší územný celok.

"MO SR chce zabezpečiť čo najefektívnejšie využívanie priestorov, ktoré má vo svojej správe. Zároveň chce zabezpečiť maximálnu hospodárnosť ich prevádzkovania a zníženie finančných prostriedkov na dane z nehnuteľností," dodala Balleková.