Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany hľadá náhradu bojových vozidiel pechoty

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) Foto: TASR Jaroslav Novák

Kritériami výberu budú požiadavky Ozbrojených síl SR, transparentný proces obstarania a výrazné zapojenie domáceho obranného priemyslu.

Bratislava 19. marca (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR hľadá dodávateľa nových bojových obrnených vozidiel, ktoré majú nahradiť techniku mechanizovaných jednotiek vyzbrojených bojovými pásovými vozidlami typu BVP-1, BVP-2 a BVP M. Kritériami výberu budú požiadavky Ozbrojených síl SR, transparentný proces obstarania a výrazné zapojenie domáceho obranného priemyslu. V piatok absolvovalo vedenie rezortu prvú z plánovaných prezentácií, išlo o ukážky vozidla Lynx KF41 spoločnosti Rheinmetall AG. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Pásová obrnená technika by v budúcnosti mala byť ťažiskom ťažkej mechanizovanej brigády, ktorej vybudovanie predstavuje jeden zo základných záväzkov voči aliančným spojencom v oblasti skvalitnenia našich ozbrojených síl. K tomuto, rovnako ako aj k ostatným záväzkom, pristupujeme s plnou zodpovednosťou – naším cieľom je vybrať a obstarať pre Ozbrojené sily SR plne vyhovujúcu, modernú a spoľahlivú techniku za aktívnej účasti slovenských firiem na tomto procese,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Statické a dynamické ukážky pásového obrneného vozidla Lynx KF41 spoločnosti Rheinmetall AG si vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave na Záhorí v piatok pozreli minister obrany, štátny tajomník Marian Majer, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko a zástupcovia domáceho obranného priemyslu.

Cieľom prezentácie bolo predstaviť technické vlastnosti, funkčné parametre a praktické ukážky v jazde a streľbe v teréne pásového obrneného vozidla Lynx. "Súčasťou ukážky boli aj rozhovory s predstaviteľmi spoločnosti Rheinmetall AG o možných spôsoboch zapojenia slovenských firiem do spolupráce pri výrobe a dodávkach nového typu pásových obrnených vozidiel pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky, ako aj obhliadka súčasných výrobných kapacít štátnej akciovej spoločnosti DMD Holding," priblížila hovorkyňa.

Minister obrany zároveň ocenil záujem podpredsedu vlády a ministra financií Eduarda Hegera, ministra vnútra Romana Mikulca a predsedu Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu (všetci OĽANO) o proces hľadania techniky. Všetci sa spolu s ním zúčastnili na piatkovej prezentácii.