Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany ukončilo spoluprácu s Úniou vojnových veteránov SR

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Jakub Kotian

Rezort bude o ukončení spolupráce s Úniou vojnových veteránov SR informovať aj svojich rezortných a medzinárodných partnerov.

Bratislava 28. februára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR vypovedalo Dohodu o vzájomnej spolupráci s Úniou vojnových veteránov SR. Dôvodom sú jej aktivity, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o integrite a rešpekte oficiálnej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politiky Slovenskej republiky a znižujú spoločenský význam vojnových veteránov a Ozbrojených síl Slovenskej republiky. TASR o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

V liste adresovanom viceprezidentovi únie vojnových veteránov ministerstvo zdôraznilo, že rešpektuje univerzálne a nemenné hodnotové piliere štátnosti SR, a to predovšetkým jej demokratické zriadenie, nedotknuteľnosť ľudských práv a individuálnych slobôd, princípy právneho štátu a štátnej suverenity postavenej na princípoch multilateralizmu a medzinárodnej spolupráce.

"Rezort preto nemôže súhlasiť s úzkou spoluprácou únie s politickými stranami a extrémistickými hnutiami, ktorých aktivity smerujú k polarizácii spoločnosti, nárastu extrémizmu, šíreniu nenávisti a podkopávaniu dôvery v právny štát či demokratické hodnoty," uviedla hovorkyňa.

Ministerstvo obrany sa zároveň od podobných aktivít dištancuje. Upozornilo, že činnosť niektorých jednotlivcov príslušných k Únii vojnových veteránov SR môže ohrozovať česť a dobré meno všetkých vojnových veteránov, ktorí si zaslúžia úctu a rešpekt slovenskej verejnosti.

Ministerstvo bude o ukončení spolupráce s Úniou vojnových veteránov SR informovať aj svojich rezortných a medzinárodných partnerov.