Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ministerstvo obrany vypracovalo novú metodiku hodnotenia investícií

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR – Martin Baumann

Materiál upravuje postupy pri vypracovaní štúdie uskutočniteľnosti, ktorá je povinnou súčasťou všetkých investícií z verejných prostriedkov s predpokladanou hodnotou viac ako 40 miliónov eur.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR vypracovalo vlastnú metodiku hodnotenia investícií. Cieľom má byť transparentnosť a efektívne vynakladanie verejných prostriedkov. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Ide o kľúčový dokument pre nastavenie správnej investičnej stratégie. Vzhľadom na špecifiká jednotlivých rezortov je dôležité, aby malo každé ministerstvo spracovanú rezortnú metodiku ,na mieru' v súlade s usmernením Ministerstva financií Slovenskej republiky,“ vysvetlila za spracovateľov metodiky riaditeľka Analytického útvaru MO SR Barbora Hrozenská.

Materiál upravuje postupy pri vypracovaní štúdie uskutočniteľnosti, ktorá je povinnou súčasťou všetkých investícií z verejných prostriedkov s predpokladanou hodnotou viac ako 40 miliónov eur. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) však avizoval, že v rezorte legislatívnu hranicu znížia a podrobne sa budú hodnotiť všetky investície už od hodnoty 30 miliónov eur.

Vďaka novej metodike bude mať podľa hovorkyne verejnosť ešte pred realizáciou investície k dispozícii komplexné informácie o jej cieľoch, odôvodnení, alternatívnych riešeniach a tiež finančnej a ekonomickej analýze. Informácie majú byť dostupnejšie aj pre Ministerstvo financií SR a Útvar hodnoty za peniaze.