Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort školstva: Protestom môžu učitelia porušovať pracovnú disciplínu

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler, archívne foto Foto: TASR/Andrej Galica

Do dnešnej protestnej akcie sa zapojí okolo 470 škôl po celom Slovensku.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Niektorí učitelia môžu dnešnou protestnou akciou s názvom Babysitting Day porušovať pracovnú disciplínu. Upozorňuje na to ministerstvo školstva.

"V pracovnom čase je učiteľ povinný vykonávať priamu výchovno-vzdelávaciu činnosť, určenú všeobecne záväzným právnym predpisom a ostatné činnosti súvisiace s priamou výchovnovzdelávacou činnosťou. Má teda vykonávať činnosti podľa dojednaného druhu práce v pracovnej zmluve a ostatné činnosti súvisiace s jeho priamou výchovno-vzdelávacou činnosťou ustanovené v pracovnom poriadku," priblížila hovorkyňa ministerstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ako dodala, "babysitting", teda varovanie detí, nie je náplňou práce učiteľa, nie je priamou výchovno-vzdelávacou činnosťou, ani ostatnou činnosťou súvisiacou s pedagogickou prácou učiteľa. Zamestnávateľ to teda môže považovať za porušenie pracovnej disciplíny, za čo môže napríklad udeliť upozornenie za menej závažné porušenie pracovnej disciplíny.

Ministerstvo sa zároveň ohradzuje voči výrokom, že učiteľ má plat ako opatrovateľka detí. Ako konštatovala Dupaľová Ksenzsighová, pri výpočtoch treba zohľadniť fakt, že učitelia majú 37,5-hodinový pracovný týždeň.

Do dnešnej protestnej akcie sa zapojí okolo 470 škôl po celom Slovensku. Jej zámerom je pripomenúť, že mzda slovenských učiteľov sa neodvíja od trhových pravidiel a je na úrovni sumy, ktorú sú ľudia ochotní zaplatiť za opatrovanie detí.

Najviac zapojených škôl je z Bratislavského kraja (19,6 percenta). Nasleduje Žilinský kraj (15,8 percenta), Banskobystrický kraj (13 percent), Nitriansky kraj (12,4 percenta), Trenčiansky kraj (11,3), Košický kraj (11,1 percenta), Prešovský kraj (9,6 percenta) a Trnavský kraj (7,2 percenta).