Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo školstva pripravilo opatrenia k podpore štúdia logopédie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Prvým krokom bude podľa Paulisa navýšenie počtu študentov v študijnom odbore z aktuálnych 20 na 30.

Bratislava 25. januára (TASR) - Logopedické ťažkosti detí a žiakov sú jednou z najčastejších príčin odkladu školskej dochádzky. V rámci Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR preto štátna tajomníčka Svetlana Síthová a štátny tajomník Ľudovít Paulis spájajú sily na podporu štúdia logopédie. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Potreba podpory tohto študijného odboru nevychádza len z množstva logopedických ťažkostí u detí pred nástupom do škôl, ale aj z nedostatku kvalifikovaných odborníkov, ktorí poskytujú odbornú logopedickú starostlivosť v školách a školských zariadeniach. V rezorte školstva preto vznikla pracovná skupina pod vedením oboch štátnych tajomníkov. Spolu so zástupcami Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pripravili konkrétne kroky podpory štúdia logopédie na univerzite.

Prvým krokom bude podľa Paulisa navýšenie počtu študentov v študijnom odbore z aktuálnych 20 na 30. "Títo študenti prechádzajú prísnym kvalitatívnym výberom, keďže sa ich v priemere na odbor logopédie hlási každý rok až 150. Okrem toho tvorí štvrtinu ich štúdia prax, a teda pri ukončení štúdia majú už množstvo skúseností priamo z terénu,“ priblížil Paulis.

"Podpora logopédie vo vysokoškolskom prostredí nie je jediným dôkazom, že na rezorte školstva aktívne pracujeme na odstraňovaní prekážok vo vzdelávaní. Zameriavame sa na všetky deti bez rozdielu, vrátane tých s ťažkosťami v komunikácii," povedala Síthová. Jednou z účinných foriem podpory sú podľa nej prípravné ročníky. "Tie sú súčasťou novely zákona o výchove a vzdelávaní, ktorá bola schválená vlani na jeseň. Okrem toho pripravujeme ďalšie kroky k tomu, aby každé dieťa malo rovnaký prístup k plnohodnotnému vzdelávaniu,“ uzavrela štátna tajomníčka.