Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Ministerstvo športu: Výber sídla sa konzultoval aj s rezortom financií

Na snímke minister cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR Dušan Keketi (nominant SNS). Foto: TASR Jakub Kotian

Keketi začiatkom mája vysvetľoval, že cena za nájom priestorov pre ministerstvo a jeho organizácie bola najvýhodnejšia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 24. mája (TASR) - Celý výber sídla Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR sa konzultoval aj s Ministerstvom financií (MF) SR a Útvarom hodnoty za peniaze, ktorý proces výberu budúceho zmluvného vzťahu odsúhlasil. Pre TASR to uviedla riaditeľka odboru komunikácie a marketingu MCRŠ Silvia Vlasková v reakcii na kritiku SaS o predraženom nájme pre priestory ministerstva.

"Primárne sa hľadanie zameralo na priestory, ktoré patria štátnym inštitúciám. Žiadna budova, ktorá by však spĺňala požiadavky, nebola k dispozícii na prenájom ani predaj. Hľadanie sa preto rozšírilo aj do súkromného sektora," ozrejmila Vlasková s tým, že proces bol pod dohľadom Útvaru hodnoty za peniaze.

Ministerstvo pripomenulo, že pri prepočítaní celkových spoločných prevádzkových nákladov, energií, technického zariadenia nehnuteľnosti, vybavenia a parkovania na desať rokov bol rozdiel medzi prvou a druhou ponukou takmer 400.000 eur. "Časť týchto nákladov prenájmu budú znášať samostatne Fond na podporu cestovného ruchu a Antidopingová agentúra, ktorí s nami budú zdieľať budovu," dodala Vlasková. Reálne náklady za desať rokov prenájmu budú podľa MCRŠ na úrovni necelých 15 miliónov eur. Ministerstvo si prenajíma priestory za 19,94 eura na meter štvorcový za mesiac. Zdôrazňuje, že ide o konečnú cenu s technickým vybavením aj nábytkom, nejde teda o prenájom tzv. "holopriestoru".


Opozičná SaS v piatok vyzvala ministra cestovného ruchu a športu Dušana Keketiho (nominant SNS), aby zverejnil presné náklady prenájmu sídla ministerstva a odôvodnil, podľa akých kritérií priestory vyhodnotili ako najvýhodnejšiu ponuku. Podpredseda SaS Marián Viskupič upozornil, že MCRŠ bude sídliť v lukratívnych priestoroch s predraženým nájomným. Považuje to za príklad rozhadzovania verejných financií. Myslí si, že štát si prenajal priestory takmer v dvojnásobnej cene oproti trhovému priemeru.

Keketi začiatkom mája vysvetľoval, že cena za nájom priestorov pre ministerstvo a jeho organizácie bola najvýhodnejšia. V konečnom výbere sa rozhodovalo medzi tromi ponukami, rozhodujúca bola cena. Všetky budovy navštívila podľa Keketiho komisia, v ktorej bol aj Útvar hodnoty za peniaze a interní zamestnanci. Sídlom MCRŠ budú priestory Skladu číslo 7 pri bratislavskom obchodno-administratívnom centre pri Dunaji.