Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ministerstvo spravodlivosti chce zjednodušiť potrestanie korupcie

Na archívnej snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková. Foto: TASR Jaroslav Novák

Navrhované znenie by pre trestnosť konania nevyžadovalo zo strany páchateľa porušenie povinnosti.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Potrestanie korupcie v súvislosti s výkonom zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie by mohlo byť jednoduchšie. Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR navrhuje v novele Trestného zákona, aby bolo protiprávne už samotné prijatie úplatku.

Rezort hovorí o ťažkej aplikovateľnosti súčasnej právnej úpravy. "Hlavným dôvodom je skutočnosť, že páchateľ okrem prijatia úplatku musí kumulatívne svojím konaním porušiť aj nejakú povinnosť, ktorá mu vyplýva z jeho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie," spresnil v dôvodovej správe.

Navrhované znenie by pre trestnosť konania nevyžadovalo zo strany páchateľa porušenie povinnosti. "Prvok protiprávnosti činu by vyplýval priamo zo skutočnosti, že páchateľ prijal, žiadal, respektíve si dal sľúbiť úplatok," spresnil rezort. V prípade prijatia, prisľúbenia aj žiadania úplatku v súvislosti s výkonom zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie navrhuje rezort trest odňatia slobody na dva roky až päť rokov. Tomu, kto ho sľúbi, ponúkne alebo poskytne, by mali hroziť najviac tri roky väzenia.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predstavila návrh novely Trestného zákona minulý týždeň. Po novom chce presadiť výraznejšie využívanie alternatívnych trestov namiesto odňatia slobody či rozlišovanie užívateľov od výrobcov drog. Okrem iného by mohlo byť dôvodom na udelenie vyššieho trestu spáchanie trestného činu pre výkon povolania. Návrh upravuje aj problematiku sexuálnych trestných činov či šírenia dezinformácií. Tiež navrhuje zvýšiť spodnú hranicu malej škody z pôvodných 266 na 500 eur. Návrh možno pripomienkovať do 21. decembra.