Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra a STU chcú intenzívnejšie spolupracovať

Na snímke sprava prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR Pavol Mikulášek, rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Oliver Moravčík po podpise dokumentov o spolupráci medzi HaZZ a STU 19. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

V uzavretí dohody vidí rektor široké benefity.

Bratislava 19. januára (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR a Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave chcú intenzívnejšie spolupracovať v oblasti bezpečnostného výskumu a civilnej bezpečnosti. Rámec vytvára dohoda o spolupráci, ktorú vo štvrtok podpísali prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek a rektor STU Oliver Moravčík.

Rektor STU vidí priestor na spoluprácu vo vzdelávaní rezortných pracovníkov, zadávaní záverečných prác na témy zaujímavé pre rezort alebo pri aplikovanom výskume, napríklad v oblastiach informatiky, stavebníctva, chemických či materiálových technológií. Ambíciou sú aj spoločné projekty na čerpanie eurofondov. Ako pripomenul, s rezortom spolupracovali aj dosiaľ, napríklad pri odstraňovaní environmentálnej záťaže v lokalite Chemko Strážske.



V uzavretí dohody vidí rektor široké benefity. "Vieme napríklad v prípade znaleckých posudkov alebo aplikovaného výskumu byť oslovení priamo bez verejného obstarávania. Tým sa skracuje doba vytvorenia napríklad posudku alebo požadovaných výsledkov možno na jednu pätinu," vysvetlil. Myslí si, že priame oslovenie univerzity je aj finančne efektívnejšie. Navyše študent, ktorý pripravil kvalitnú záverečnú prácu týkajúcu sa rezortu, môže prejaviť záujem zamestnať sa v rezorte.



Prezident HaZZ označil za najbližší cieľ vytvorenie špecializovaného centra, ktoré by zastrešovalo potreby rezortu, respektíve iných rezortov, v poskytovaní informácií, odborníkov, riešení potenciálnych hrozieb ešte pred tým, než sa stanú. "A, samozrejme, máme obrovskú výzvu, a to je plán obnovy," doplnil. Dohoda podľa neho umožní napríklad pri projektovej dokumentácii promptnú spoluprácu s fakultami STU, čím sa urýchli plnenie jednotlivých míľnikov.