Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra chce nakúpiť dva vrtuľníky za vyše 29 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako zdôvodnila hovorkyňa, ministerstvo sa v súčasnosti snaží využiť dostupné možnosti, ako vyriešiť akútnu krízu v používaní vrtuľníkov Mi-171.

Bratislava 29. júna (TASR) - Ministerstvo vnútra (MV) SR chce nakúpiť dva vrtuľníky pre policajtov a záchranárov. Obstarávanie realizuje priamym rokovacím konaním. Poukazuje na problémy pri údržbe a prevádzke súčasných vrtuľníkov Mi-171 v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine. Jedna zákazka má hodnotu 13,135 milióna eur bez DPH, druhá 16,253 milióna eur. Vyplýva to z oznámení zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) a informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Zmluvy zahŕňajú okrem dodania vrtuľníkov aj typové preškolenie personálu, aby bolo možné vrtuľníky používať čo možno najskôr. V prípade oboch zákaziek je predmetom nákup jedného kusu dvojmotorového vrtuľníka vo výkonnostnej kategórii A spolu s výcvikom a modifikáciami," priblížila Eliášová.

Ako zdôvodnila hovorkyňa, ministerstvo sa v súčasnosti snaží využiť dostupné možnosti, ako vyriešiť akútnu krízu v používaní vrtuľníkov Mi-171. Cieľom je odvrátiť riziko straty spôsobilostí potrebných na plnenie úloh záchranných a policajných zložiek. "Aktuálne je zároveň platné uznesenie vlády, ktoré zaväzuje ministra vnútra, aby predstavil kolegom vo vládnom kabinete návrh nákupu a ak vláda bude súhlasiť, následne rezort podnikne ďalšie kroky," pripomenula.

Potrebu priameho rokovacieho konania ministerstvo argumentuje najmä situáciou súvisiacou s vojnou na Ukrajine, ktorá spôsobuje komplikácie pri údržbe či získavaní náhradných dielov pre vrtuľníky Mi-171. "Vrtuľníky v súčasnosti môžu byť prevádzkované do prvej neštandardnej poruchy, keď bude znemožnená dodávka náhradných dielov alebo bude potrebný súhlas konštrukčnej kancelárie alebo do ukončenia spolupráce pri poskytovaní technickej dokumentácie výrobcom vrtuľníkov," vysvetlilo.

Ministerstvo aktuálne disponuje dvomi vrtuľníkmi Mi-171 a jedným vrtuľníkom Bell 429. Techniku využíva najmä polícia, slúži však aj hasičom a horským záchranárom.

Prípravu nového verejného obstarávania na vrtuľníky avizoval rezort ešte v roku 2020. V rámci rámcovej dohody z roku 2017 na dodávku dvojmotorových viacúčelových vrtuľníkov sa rozhodol nezadávať zákazky. Zdôvodnil to tým, že nezodpovedá aktuálnym potrebám z hľadiska ponúkaných parametrov a výkonov. Bezodkladnú obnovu vrtuľníkov schválila vláda v apríli.