Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra spúšťa kampaň proti sexuálnemu vykorisťovaniu

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Z celkového počtu identifikovaných obetí obchodovania s ľuďmi (43) bolo vlani sexuálne vykorisťovaných celkom 18 osôb, z toho desať detí - osem dievčat a dvaja chlapci.

Bratislava 18. januára (TASR) - Sexuálne vykorisťovanie patrí naďalej medzi najčastejšie formy zneužívania v rámci obchodovania s ľuďmi. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré o tejto téme spúšťa informačnú kampaň. Poukázalo na to, že v období rokov 2008 až 2021 bolo do Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi zaradených celkom 306 obetí. Až 40 percent z nich, 122 osôb, bolo sexuálne vykorisťovaných.

Súčasťou kampane sú plagáty a videá so zameraním sa len na sexuálne vykorisťovanie v rámci obchodovania s ľuďmi, ktoré je celosvetovo s pracovným vykorisťovaním dlhodobo najčastejšou podobou obchodovania s ľuďmi,“ priblížila Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR. Prostredníctvom infoletákov a videí rezort vyzýva verejnosť na ohľaduplnosť a citlivý prístup k problematike i obetiam.

O problémoch a nepríjemných témach potrebujeme hovoriť otvorene. Oceňujem prácu mojich kolegov. Verím, že informovanie verejnosti pomôže eliminovať tento druh zneužívania žien, mužov, a najmä detí,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Obeťami sexuálneho vykorisťovania sa stávajú prevažne ženy. V posledných rokoch rezort zaznamenáva zvýšený počet detských obetí. Z celkového počtu identifikovaných obetí obchodovania s ľuďmi (43) bolo vlani sexuálne vykorisťovaných celkom 18 osôb, z toho desať detí - osem dievčat a dvaja chlapci.

Pôvodcom myšlienky a tvorcom kampane je prioritne EUROPOL, tiež Generálne riaditeľstvo pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi v Bulharsku a Národná komisia pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality MV SR aktívne pripravovalo podklady, texty a slogany pre slovenského občana. Spolu s videom ich budú zverejňovať nasledujúce mesiace na sociálnych sieťach rezortu vnútra. Chcú tak zachytiť aj prednáborové obdobie v rámci letných brigád.