Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Ministerstvo vnútra spúšťa nový univerzálny rezervačný systém

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlani ministerstvo zaznamenalo na dopravných inšpektorátoch vyše 300 000 online rezervácií, čo z celkového počtu všetkých návštev predstavuje asi 40 percent.

Bratislava 7. mája (TASR) – Ministerstvo vnútra SR spúšťa nový univerzálny rezervačný systém. Po novom sa tak bude dať objednať na presný termín už aj na oddeleniach dokladov a pracoviskách katastra. Od pondelka 10. mája bude systém fungovať zatiaľ v pilotnom režime v Prešovskom a Bratislavskom kraji. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

„Od zvýšenia počtov termínov a rozšírenia online rezervácií aj na agendy dokladov a katastra očakáva ministerstvo vnútra zrýchlenie a skvalitnenie vybavovacích procesov a skrátenie čakacích lehôt. Taktiež nižšiu koncentráciu osôb v priestoroch pracovísk, čo je obzvlášť dôležité v časoch pandémie," zdôvodnil rezort.

Postupne sa majú do systému pridať všetky kraje. Od 17. mája ho sprístupnia pre Nitriansky a Košický kraj, od 24. mája pre Trnavský a Trenčiansky kraj a od 31. mája bude dostupný aj pre Žilinský a Banskobystrický kraj.

„Systém v pilotnom režime je zabezpečený tak, aby mal žiadateľ možnosť vybaviť rezerváciu na pracovisku v dostupnosti 50 kilometrov od miesta svojho trvalého pobytu," upozornilo ministerstvo. Postupne majú byť možnosti online rezervácie v novom systéme doplnené aj o ďalšie agendy ministerstva vnútra, napríklad na úseku hlásenia pobytu či cudzineckej polície.

Na objednanie sa nie je potrebné použitie elektronického občianskeho preukazu. Po úspešnej rezervácii žiadateľ dostane PIN kód, ktorý v deň návštevy pracoviska zadá do kiosku vyvolávacieho systému. Kiosk vytlačí lístok s poradovým číslom a používateľ vyčká na pozvanie k pracovisku. PIN kód možno použiť v časovom rozmedzí 15 minút pred a 15 minút po termíne rezervácie, potom stráca platnosť.

„Rezervácia je platná pre konkrétnu osobu, ktorej zadané údaje musia byť zhodné s platným dokladom totožnosti. Ak občan nemá platný doklad, v prípade straty či krádeže občianskeho preukazu, o nový môže požiadať len osobne na ktoromkoľvek pracovisku dokladov," priblížilo ministerstvo.

Pri agendách dopravných inšpektorátov sa bude tiež kontrolovať, či žiadateľ je vlastníkom alebo držiteľom vozidla, v prípade používateľa-sprostredkovateľa bude potrebné predložiť splnomocnenie s podpisom osvedčeným na notárskom či matričnom úrade.

Na dopravných inšpektorátoch vybavených novým rezervačným systémom bude ministerstvo testovať nový spôsob práce. „Spočíva v tom, že v utorok a vo štvrtok budú vybavovať len online objednaných klientov, v ostatných troch dňoch klientov bez objednania. Tieto pravidlá začnú platiť od 17. mája," avizuje rezort. Následne vyhodnotia ich prínos.

Ako dodali, úkony v rámci Národnej evidencie vozidiel patria medzi najžiadanejšie služby. Vlani ministerstvo zaznamenalo na dopravných inšpektorátoch vyše 300.000 online rezervácií, čo z celkového počtu všetkých návštev predstavuje asi 40 percent.