Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ministerstvo zdravotníctva opravilo povolenie na Sputnik V

Na archívnej snímke ruské vakcíny Sputnik V. Foto: TASR - Milan Kapusta

Prihlasovanie na očkovanie neregistrovaným Sputnikom V spustili v utorok (1. 6.).

Bratislava 4. júna (TASR) - Rezort zdravotníctva opravil pôvodné povolenie na terapeutické použitie neregistrovanej vakcíny Sputnik V. Pôvodný dokument z marca, ktorý podpísal ešte predchádzajúci minister Marek Krajčí (OĽANO), obsahoval nepresné údaje o balení lieku. Okrem toho sa zmenila právna úprava o liekoch. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu.

"V pôvodnom znení povolenia sa uvádzalo, že za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár. Toto ustanovenie však vzhľadom na zmenu legislatívy nie je aktuálne. V zmysle novej právnej úpravy preberá prípadnú zodpovednosť štát," uviedlo ministerstvo.

Opravou sa odstránila aj nepresnosť v špecifikácii lieku. Vykonaná oprava povolenia nie je podľa ministerstva vydaním nového povolenia a nemá žiadny vplyv na jeho materiálnu stránku, nemení jeho podstatu, ani účel.

Prihlasovanie na očkovanie neregistrovaným Sputnikom V spustili v utorok (1. 6.). Očkovať by sa malo dať v Lučenci, Bratislave, Michalovciach, Nových Zámkoch, Humennom, Bojniciach, Piešťanoch či Žiline. Prvá osoba má byť zaočkovaná v pondelok 7. júna.